Melon marynowany [PRZEPIS]

Melon marynowany [PRZEPIS] Wiesz, jak go przyrządzić? Potrzebne ci będą podstawowe składniki: melon, cukier, kora cynamonowa. Wypróbuj nasz przepis. Gwarantujemy pyszny efekt.

Melon marynowany [PRZEPIS]
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij

Melon marynowany [PRZEPIS] (© sxc.hu)

Melon marynowany [PRZEPIS]



Melon marynowany: Składniki:


- 1 kg mało dojrzałego melona
- 750 g cukru
- 4–5 goździków
- kawałek kory cynamonowej długości 4 cm
- 1/2 szklanki octu (6%)
- sól

Melon marynowany: Przygotowanie:


Melon obieramy ze skórki, usuwamy pestki i specjalną łyżeczką wydrążamy kulki. Zagotowujemy 2 l wody dodając 1/4 łyżeczki soli. Do wrzątku wrzucamy na 2 minuty melonowe kulki, po czym osączamy na sicie i przekładamy do dużej salaterki. Z cukru i 1/2 szklanki wody gotujemy syrop z dodatkiem goździków i cynamonu.

Przykrywamy i gotujemy przez 5–6 minut, następnie odkrywamy, wlewamy ocet, doprowadzamy do wrzenia, wyjmujemy przyprawy, a przestudzonym zalewamy kulki melona.

Następnego dnia syrop zlewamy, ponownie zagotowujemy i gorącym zalewamy owoce. Melon marynowany już prawie gotowy.

Po trzech dniach raz jeszcze zlewamy i zagotowujemy, a do wrzącego wrzucamy kulki melona. Gotujemy 10 minut na małym ogniu, studzimy i przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy na sucho w nagrzanym piekarniku.

Podajemy jako dodatek do pieczonych mięs.



Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na slask@naszemiasto.pl Najciekawsze opublikujemy!



Nie tylko marynowany melon. Zobacz inne przepisy

∨ Czytaj dalej

Więcej na temat

Komentarze (0)

avatar
Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!

Wybierz kategorię