Babka drożdżowa [PRZEPIS]
Proporcja na 3 typowe okrągłe foremki z dziurką do pieczenia bab.
Babka drożdżowa: Składniki
700 g mąki pszennej,
120 g cukru,
220 g mleka,
70-80 g drożdży,
240 g masła,
8 żółtek,
aromat cytrynowy,
bakalie.
Zamiast aromatu cytrynowego możesz wybrać aromat waniliowy lub pomarańczowy, zależnie od upodobań. Babka drożdżowa z rodzynkami? Nie ma sprawy. Możesz dodać takie bakalie, na jakie masz ochotę. Jeśli lubisz babkę drożdżową z samymi rodzynkami, nie dodawaj nic więcej.
Babka drożdżowa: Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn z jednej trzeciej mąki, ciepłego mleka, odrobiny cukru i drożdży. Wszystko mieszamy, obsypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka z pozostałą częścią cukru mieszamy podgrzewając delikatnie w kąpieli wodnej (wstawiamy garnek do drugiego garnka, w którym grzeje się woda).
Po wyrośnięciu pozostałą mąkę mieszamy z rozczynem i dodajemy jajka, aromat i bakalie. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka chwil by odpoczęło. Formy nacieramy masłem i obsypujemy mąką lub tartą bułką. Napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 160 stopni na 20 do 30 minut. Po wystygnięciu wyciągamy z formy. Możemy polać lukrem lub czekoladą.
A teraz cukierniczy trick. Aby polewa nie odpadała w czasie krojenia od ciasta, należy babkę przesmarować przed oblaniem roztworem wody z odrobiną dżemu.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?