Składniki:
- 4 świeże brzoskwinie bez skóry i pestek (lub 8 połówek brzoskwiń z puszki)
sos:
- obrana brzoskwinia bez pestki
- żółtko
- łyżka cukru
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki mleka
- pęczek świeżej mięty
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos: w rondelku ucieramy do białości żółtko z cukrem, wlewamy lekko podgrzane mleko i mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Studzimy.
Miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Sos przelewamy do miksera, dodajemy brzoskwinię, wino, miętę i miksujemy na gładką, jednolitą masę, lekko schładzamy.
Brzoskwinie rozkładamy w salaterkach, polewamy sosem.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?