Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukinia faszerowana [PRZEPIS] Kurczakiem, mięsem, warzywami, ryżem

red
Cukinia faszerowana [PRZEPIS] Kurczakiem, mięsem, warzywami, ryżem
Cukinia faszerowana [PRZEPIS] Kurczakiem, mięsem, warzywami, ryżem freeimages.com
Cukinia faszerowana to świetny pomysł na szybkie, smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie. Sprawdź przepis: cukinia faszerowana kurczakiem, cukinia faszerowana mięsem, cukinia faszerowana warzywami czy cukinia faszerowana ryżem.

Cukinia faszerowana [PRZEPIS]

Podstawą, niezależnie od farszu, jest wstępnie podgotowana i przestudzona cukinia. Warzywo myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie. Należy uważać, żeby jej za bardzo nie rozgotować.

Po ostudzeniu wydrążamy pestki, a w ich miejsce wkładamy farsz. Następnie cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym (z masłem, olejem albo bulionem) lub na folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku przez 20-25 min (180 st. C). Pod koniec można posypać serem żółtym albo podgrillować, zależnie od upodobań.

Cukinia faszerowana kurczakiem [PRZEPIS]

Pierś pokroić w drobną kostkę przesmażyć na oleju z miąższem z cukinii ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę i smaży kolejne 2-3 minuty. Wymieszać z ugotowanym ryżem.

Cukinia faszerowana mięsem [PRZEPIS]

Mielone mięso smażymy na patelni. Mieszamy z sosem pomidorowym (rozgotowane posiekane pomidory, sól i ostra papryka). Dodajemy czerwoną fasolę z puszki, posiekaną w plastry cebulę, czerwoną paprykę. Farszem wypełniamy cukinię. Można posypać serem żółtym.

Cukinia faszerowana warzywami [PRZEPIS]

Tak naprawdę możemy użyć wszystkich warzyw, jakie mamy pod ręką. Im twardsze (marchewka, seler), tym drobniej siekamy. Delikatniejsze, miększe warzywa (pomidor, brokuły) kroimy w kostkę.

Do dużej patelni wlewamy trochę oleju. Dorzucamy warzywa, zaczynając od najtwardszych i smażymy ciągle mieszając ok. 8-10 min. Pod koniec dodajemy przyprawy – sól, pieprz, zioła do smaku.

Cukinia faszerowana ryżem [PRZEPIS]

Posiekane pomidory gotujemy bez wody (wytrąci się z pomidorów) z solą i ostrą papryką, aż nabierze konsystencji sosu. Ugotowany z solą ryż mieszamy z sosem i wkładamy do wydrążonych cukinii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto