Dynia hokkaido [PIECZONA] przepis:
Upieczona dynia hokkaido to świetna baza do wielu pysznych dań, ale nie tylko. Bardzo dobrze smakuje samodzielnie, jeszcze ciepła, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Spróbujcie, a przekonacie się sami.
Dynia hokkaido [PIECZONA] przepis. Przygotowanie:
Dynię hokkaido można jeść razem ze skórką. Dzieki temu upieczona nadal świrtnie trzyma swój oryginalny kształt.
Dynię porządnie myjemy, następnie rozkrajamy na pół i drążymy ze środka pestki. Grubszy miąższ kroimy na dwucentrymetrowe plastry.
Tak przygotowane warzywo układamy na blasze wylożonej papierem do pieczenia. Delikatnie polewany dynię oliwą i posypujemy ziołami do smaku. Dynia ma bardzo delikatny smak, możemy więc trochę szaleć z przyprawami - papryka ostra, pieprz, sól to podstawa. Do tego możemy dodać świeże zioła zależnie od upodobań. Świetnie sprawdzi się w tej roli tymianek.
Paprykę hokkaido na blasze wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut. I gotowe!
Dynia hokkaido [PIECZONA] przepis. Sałatka:
Pieczoną dynię można wykorzystać np. w sałatce.
Świetnie będzie smakowała z rukolą, szynką szwardzwaldzką, parmezanem i ziarnami słonecznika. Można doprawić do smaku ostrą papryką.
Dynia hokkaido [PIECZONA] przepis. Z makaronem:
A może wolicie zjeść pieczoną dynię hokkaido z makaronem i mięsnymi klopsikami?
Wtedy należy pokroić ją na odrobinę mniejsze kawałki i dodać do klopsików z sosem. Do tego makaron kokardki i mamy gotowy pyszny jesienny obiad.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?