Ulubiony deser... czekolada?
- Czekolada dostarcza organizmowi tryptofan, aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika zwanego hormonem szczęścia. Jednym z najbogatszych źródeł tego aminokwasu jest czekolada. W czekoladzie znajduje się też kofeina.
- 31 października 1993 roku w Kolonii otwarto Muzeum Czekolady. Odwiedza je ok. 4000 wycieczek rocznie.
- Gorzka czekolada, tak zdrowa dla ludzi, ale szkodliwa dla psów, kotów, czy papug. Nie trawią one alkaloidu – teobrominy, dlatego czekolada może być dla nich śmiertelna.
- Biała czekolada wytwarzana jest z masła kakaowego, cukru i mleka, ale bez dodatku miazgi kakaowej, nadającej czekoladzie ciemny kolor. Jest tak samo kaloryczna i ciężkostrawna jak jej ciemna kuzynka.
- Największa czekolada powstała we wrześniu 2010 roku. Czekoladowa tabliczka ważyła 4410 kg i miała wymiary 5600mm x 2750mm x 250mm. Czekoladę przygotowywano przez 4 dni.
- Angielskie stressed, czyli być zestresowanym, czytane wspak daje desserts, czyli słodycze, desery.
- Czekolada pojawiła się w Europie w XVI. Recepturę na aromatyczny napój poznali Hiszpanie i długo zachowywali ją w tajemnicy.
- Pierwszą czekoladę w formie tabliczki wyprodukowano w roku 1819 w Szwajcarii.
- Badania wykazały, że połowa kobiet woli czekoladę od seksu, może dlatego większość reklam czekolady przemyca aluzje do seksualności.
- Ponoć po ulubionej czekoladzie można określić jaką osobowością obdarzony jest jej smakosz. Mleczną ponoć lubią romantycy, gorzką koneserzy, białą niezdecydowani, za nadzieniem kawowym przepadają niecierpliwi, a toffi osoby zmysłowe. Ile w tym prawdy? trudno orzec.*
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?