Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jedzenie coraz droższe. Takich cen nie było od 20 lat!

Aldona Minorczyk-Cichy
Według ekspertów na obniżkę cen żywności nie ma co liczyć.
Według ekspertów na obniżkę cen żywności nie ma co liczyć. fot. Lucyna Nenow.
To już nie tylko owoce i warzywa są potwornie drogie! Wzrosły ceny całej żywności i to nie tylko u nas. Według agendy ONZ jedzenie ostatni raz było tak drogie 21 lat temu. Czy nasze portfele to wytrzymają?

Chleb za 4 złote, jabłka - 3-4 zł, masło - niemal 5 zł, ser żółty - średnio 20 zł za kg. Wzrost cen od wielu tygodni pustoszy nasze portfele. Mięso, wędliny, cukier i mleko poszybowały w górę nawet o kilkanaście procent. Najgorsze, że przed tymi wydatkami uciec się nie da, bo jeść musimy.

- Mama powtarzała mi, że jak "nie dam pieniędzy rzeźnikowi, to zostawię je aptekarzowi". Dlatego staram się nie oszczędzać zbytnio na jedzeniu. Ale zakupy robię ostatnio wyłącznie w dyskontach, bo tam po prostu jest taniej, choć z jakością bywa różnie - mówi Renata Zdebel, mieszkanka Świętochłowic.

Cieszy się, że jesienią zrobiła weki i mrożonki, bo teraz miałaby problem z kupnem świeżych owoców i warzyw. - Jakoś do kolejnej emerytury musimy przeżyć - podkreśla.

Podobny problem ma coraz więcej osób. W ciągu kilku ostatnich miesięcy ceny warzyw wzrosły od 30 do nawet kilkuset procent. Za wołowinę płacimy o 1/4 więcej niż w ubiegłym roku. Przetwory mleczne - poszły w górę o jakieś 10 procent. Powód? Powódź, fatalna pogoda wiosną, droższe paliwo i energia, podwyżka VAT i kurs dolara.

Według badań portalu www.dlahandlu.pl w hipermarketach za "Koszyk 50 produktów" trzeba było zapłacić więcej niż trzy tygodnie temu. Cena "koszyka" w naszym regionie w lutym wahała się od 228,74 do 294,72 zł. Czy ceny w końcu spadną? Niestety, szanse na obniżki w najbliższym czasie są... zerowe. Tak naprawdę trzeba się przygotować na to, że może być jeszcze drożej. Więcej zapłacimy za chleb, bo cena mąki żytniej wzrosła ponad 120 proc.

Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności alarmuje, że mamy niedobory zbóż: kukurydzy, jęczmienia, żyta, cukru i roślin, z których produkuje się olej.

Eksperci przewidują, że w górę pójdą ceny pieczywa, makaronów, ciastek, ryżu, słodyczy, wody mineralnej, ryb, mleka, śmietany, lodów. Podrożeje też wieprzowina i drób. Średnio w tym roku wg Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej jedzenie podrożeje o ponad 6 proc.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto