Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowa Konferencja Ekologiczne przetwórstwo żywności

Redakcja
Międzynarodowa konferencja na temat "Ekologiczne przetwórstwo żywności – poprawa jakości oraz ochrona środowiska" ma na celu omówienie aktualnego stanu ekologicznego przetwórstwa żywności i jakości przetworzonej żywności ekologicznej w kontekście ochrony środowiska.

Konferencja ma na celu wypracowanie zaleceń dla rozwoju europejskiego przetwórstwa i jakości żywności ekologicznej, a także wzajemną inspirację do dalszego rozwijania inicjatyw oraz ulepszenia jakości żywności dbałości o ochronę środowiska szczególnie w kontekście zmian klimatycznych, zrównoważonego wykorzystania zasobów oraz zwiększenia różnorodności biologicznej.

Zobacz również: Targi Natura Food

Konferencja będzie platformą do wymiany doświadczeń, dobrych praktyk i opinii między uczestnikami rynku produktów ekologicznych z całej Europy: producentów, przetwórców, dystrybutorów, handlowców, stowarzyszeń branżowych, naukowców i innych związanych z branżą podmiotów. Konferencja będzie tłumaczona symultanicznie na język polskim, angielskim, francuskim i niemieckim.

W szczególności zostaną omówione następujące kwestie:
1. Azotyny i azotany w ekologicznym przetwórstwie mięsa,
2. Ekologiczne dodatki do żywności, aromaty i związki zapachowe kultury startowe,
3. Pozostałości pestycydów w żywności ekologicznej,
4. Składniki i pasze ekologiczne,
5. Etykietowanie żywności i różnicowanie rynku,
6. Wymagania dotyczące importu żywności ekologicznej.

Formularz rejestracyjny i dodatkowe informacje dostępne są na stronie internetowej konferencji

International conference on “Organic food processing - improving quality and environmental performance” aims to discuss the current status of organic processing and quality of processed organic foods in the context of environment performance. The conference will work out a recommendation for the development of European organic processing and quality.

The conference invites representatives of organic processors and traders, associations of organic processors and traders, European and national policy makers, scientists and others stakeholders to share their experience and good practices.

In particular the following issues will be discussed:

1. Nitrite/Nitrate in organic meat processing,
2. Organic additives, flavours and starter cultures,
3. Residues traces in organic food,
4. Composition and compounds of organic feed,
5. Food labelling and market diversification,
6. Import requirements for organic food.

IFOAM EU Group - Grupa regionalna IFOAM UE utworzona w 1992 r., stanowi europejską strukturę Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego. Tworzy ją ponad 330 organizacji spośród 750 organizacji członkowskich IFOAM.
Grupa IFOAM UE skupia różnorodne organizacje eko-rolnictwa, w tym stowarzyszenia producenckie i handlowe, zespoły badawcze, jednostki certyfikujące, pozarządowe organizacje ekologiczne i konsumenckie, a także firmy reprezentujące cały łańcuch żywnościowy. Zadania programowe są realizowane przez grupy eksperckie oraz Zarząd, który tworzą przedstawiciele krajowi, wybierani w państwach członkowskich.
Poprzez swe brukselskie biuro, Grupa IFOAM UE odgrywa kluczową rolę w obronie interesów sektora ekorolniczego w Europie: stanowi forum wymiany informacji i kształtowania stanowisk programowych. Ostatni wielki wkład na poziomie politycznym to czynny udział w procesie przeglądu przepisów regulujących ekologiczną produkcję w Unii Europejskiej, uwieńczony przyjęciem nowego rozporządzenia nr 834/2007.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto