Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy „Deser na dychę”. Kto zwyciężył? ZDJĘCIA

mat. nadesłany, oprac. ak
Stoisko z pysznymi zdrowymi kanapkami przygotowanymi przez wolontariuszy z rybnickiego Hufca Pracy odwiedził także znany szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller (w środku);
Stoisko z pysznymi zdrowymi kanapkami przygotowanymi przez wolontariuszy z rybnickiego Hufca Pracy odwiedził także znany szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller (w środku); arc
Podczas jubileuszowych X Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGI” odbył się wielki finał Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego „Deser na dychę”, w którym wystąpiło 10 najlepszych dwuosobowych zespołów wyłonionych w eliminacjach. Konkurs skierowany był do młodych adeptów cukiernictwa, którzy reprezentowali nie tylko siebie, ale też szkoły, pracodawców i organizacje, w których rozwijają swoje pasje i umiejętności zawodowe. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku wraz z Centrum Targowym FairEXPO oraz firmą Limoni.

OGÓLNOPOLSKI KONKURS CUKIERNICZY DESER NA DYCHĘ ROZSTRZYGNIĘTY

25 marca podczas jubileuszowych X Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGI” odbył się wielki finał Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego „Deser na dychę”, w którym wystąpiło 10 najlepszych dwuosobowych zespołów wyłonionych w eliminacjach. Konkurs skierowany był do młodych adeptów cukiernictwa, którzy reprezentowali nie tylko siebie, ale też szkoły, pracodawców i organizacje, w których rozwijają swoje pasje i umiejętności zawodowe. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku wraz z Centrum Targowym FairEXPO oraz firmą Limoni.

Skąd pomysł na tegoroczną edycję konkursu, który do tej pory nosił nazwę „Zdrowo – smacznie – artystycznie”?
Organizatorzy postanowili w szczególny sposób uczcić okrągłą rocznicę Sweet Targów, które już od 10 lat odbywają się w Katowicach. To właśnie cyfra 10 dominowała w zmaganiach młodych cukierników. W finale wystąpiło 10 zespołów, a jurorzy oceniali dzieła cukiernicze, biorąc pod uwagę 10 kryteriów (stanowisko pracy, stopień trudności, prezentacja pracy, wygląd deseru, smak, metody i techniki pracy, oryginalność receptury, jakość zastosowanych produktów, wykorzystanie w deserze lodów, ekspozycja pracy).

Jak przebiegał konkurs?
W pierwszym etapie eliminacyjnym 22 zespoły z całej Polski nadesłały swoje pomysły na desery w prezentacji multimedialnej PowerPoint. Następnie jurorzy dokonali oceny nadesłanych prac i wyłonili 10 najlepszych drużyn, które zaproszono na pokaz w wielkim finale. Zespoły zostały podzielone na dwie tury. Każda drużyna miała dwie i pół godziny na stworzenie deseru, który miał zachwycić jurorów nie tylko smakiem i wyglądem. Uroczystego otwarcia konkursu i powitania jego uczestników dokonali przedstawiciele organizatorów - Magdalena Szrek – Moroń komendant Hufca Pracy w Rybniku, Giacomo Canteri – właściciel firmy Limoni oraz Ilona Syryłło – Projekt Director Fair Expo.

Kto wystąpił w finale?
Młodzi adepci cukiernictwa, którzy pod bacznym okiem swoich opiekunów wykazali się najlepszymi umiejętnościami i kreatywnością w fazie eliminacyjnej. Oto oni:

* Natalia Bielecka i Carmen Galvani z pracą pt. „Il respiro della primavera. Wiosenny oddech” - Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych Warszawa. Opiekun - Magdalena Rogowska;

* Monika Zdziebłowska i Norbert Dziurkowski z pracą pt. „Cytrynowy deser z lodami bezowymi i sosem malinowym” - Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Żelechów. Opiekun - Iwona Jończyk;

* Natalia Samsel i Klaudia Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik . Opiekun - Diana Łabaj;

* Natalia Dronszczyk i Agnieszka Dronszczyk z pracą pt. „Tęczowe marzenie” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj;

* Marcel Buras i Maciej Kowalski z pracą pt. „Szampańskie podniebienie” - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce. Opiekun - Mariusz Bezak;

* Gabriela Biga i Karolina Nosek z pracą pt. „Sorbet pomarańczowo – marchewkowy” - Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia Tarnów. Opiekun - Renata Zaucha;

* Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z pracą pt. „Chałwowo - truskawkowa rozkosz” - Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych Cieszyn. Opiekun - Katarzyna Kimszal;

* Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska z pracą pt. „Lody crème brûlée w leśnym akompaniamencie” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Agnieszka Kasprzyszyn;

* Sandra Błońska i Martyna Woźniak z pracą pt. „Japońska gejsza – herbaciana rozkosz” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Joanna Żebrowska;

* Joanna Rucka i Magda Gancarz z pracą pt. „Lodowa wariacja z ekologicznych wiśni oraz kwiatów wiśni na lekkim ganaszu” - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Skoczów. Opiekun - Joanna Gwizdała

Dodatkowo jury wyróżniło pracę zespołu w składzie: Nikodem Włostowski i Samuel Włostowski za pracę pt. „Tortilla na biegunie”. Chłopcy otrzymali nagrodę specjalną w postaci profesjonalnego szkolenia w lodziarni „Limoni”, a swoje umiejętności mieli okazję zaprezentować podczas SweetTargów 2019 (poza konkursem głównym).

Kim byli jurorzy?
W tym roku kapituła konkursu była wyjątkowa i międzynarodowa. Znaleźli się w niej:

* Giacomo Canteri (przewodniczący) - Mistrz Europy Gelato Festival 2017, ambasador włoskich lodów rzemieślniczych na świecie, przedstawiciel Associazione Italiana Gelatieri w Polsce i w krajach Europy Wschodniej;

* Mario Serani – lodziarz, pochodzący z rodziny z wieloletnią tradycją związaną z produkcją lodów wyrabianych metodą rzemieślniczą we Włoszech, Mistrz Lodziarski , Bruno il Gelato di un Tempo;

* Szczepan Wiatr – mistrz lodziarski, dyrektor handlowy AromItalia.

Kto był najlepszy?
Z pewnością wszyscy finaliści mogą czuć się wygranymi, ale miejsca na podium były tylko trzy. Bezkonkurencyjne okazało się dzieło Marcela Burasa i Maćka Kowalskiego z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, któremu chłopcy nadali nazwę „Szampańskie podniebienie”. Ich deser składał się z lodów szampanowo-truskawkowych z musem z białej czekolady i nutą wanilii, oblanych polewą truskawkową i podanych na cieście brownie okraszonym kruszonką z migdałów, cukru trzcinowego i cynamonu. To słodkie dzieło uzyskało niemal maksymalną liczbę punktów we wszystkich kategoriach i z pewnością było rajem dla podniebienia
degustujących.

Drugie miejsce przypadło uczennicom Szkoły Branżowej I stopnia Izby Rzemieślniczej w Rybniku Natalii Samsel i Klaudii Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała”. Chociaż dziewczyny nie do końca chciały zdradzić kim był tajemniczy Michał, to jego przepis na szarlotkę ze zmrożonym musem cytrynowym z jabłkami i rodzynkami okazał się strzałem w konkursową dziesiątkę. Wysublimowany smak deseru podkreśliła cynamonowa kruszonka, a wygląd dzieła dopełniła zielona babka.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto