Ogórki nadziewane gorczycą [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg dojrzałych, dużych, zielonych ogórków
- 2 łyżki nasion gorczycy
Marynata:
- szklanka octu
- 1/4 szklanki wody
- sól
- 1–2 listki laurowe
- po 4–5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Zagotowujemy marynatę. Ogórki myjemy, osuszamy, ścinamy wierzchołki i ostrożnie wydrążamy pestki. Wnętrza ogórków napełniamy nasionami gorczycy, każdy ogórek przykrywamy skrojonym wierzchołkiem, który przypinamy drewnianą wykałaczką.
Tak przygotowane ogórki układamy w słoju, uważając, żeby wierzchołki nie odpadły, zalewamy przestudzoną marynatą, słoiki zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce.
Jeśli po jakimś czasie okaże się, że ocet był za słaby, stary ocet zlewamy, a ogórki zalewamy świeżym.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko ogórki nadziewane gorczycą. Zobacz inne przepisy
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?