Ogórki z kolendrą [PRZEPIS]
Składniki:
- 1,5 kg ogórków
- sól
- po 1/2 szklanki wody i octu
- 6–8 ząbków czosnku
- po łyżeczce nasion kolendry i gorczycy
- 3/4 szklanki cukru
- po goździku na każdy słoik
Przygotowanie:
Ogórki obieramy, kroimy w grube plasterki, układamy w misce, zasypujemy solą (50 g) i zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy. Zagotowujemy ocet z wodą, cukrem, kolendrą, gorczycą, przykrywamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Osączone ogórki układamy w słoikach, do każdego wkładamy po 1–1,5 ząbka czosnku i po goździku, zalewamy przygotowaną zalewą, zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko ogórki z kolendrą. Zobacz inne przepisy
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?