Skąd te pozytywne wyniki? Dr Beata Całyniuk z Zakładu Żywienia Człowieka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego uważa, że składa się na to wiele czynników. - Świadomość ludzi na temat zdrowego żywienia jest coraz większa, coraz chętniej korzystamy z pomocy dietetyków. Dochodzi też moda na aktywność fizyczną. Pamiętajmy też, że w szkołach w regionie działa bardzo dużo programów edukacyjnych na temat zdrowego trybu życia - wylicza dr Całyniuk.
I właśnie ten ostatni aspekt wyróżnia nas na tle Polski. Bowiem u nas działa wiele autorskich projektów. Na przykład w Tychach przedszkolaki same prowadziły ogródki warzywne. Zaś Wojewódzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Katowicach uruchomiła program "Żywienie na wagę zdrowia", przy którym współpracuje dr Całyniuk.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?