18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polskie sery zagrodowe

Redakcja
Ser to tylko sposób na przechowanie mleka. Jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury. Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, zwrócenie uwagi na przyrodę.

Ser to produkt chyba najsilniej związany z miejscem, w którym powstaje. Ważne tu jest wszystko. Klimat, roślinność, rasy zwierząt i tysiące innych czynników, o których póki co ludzkość nie ma pojęcia, a serowarzy wyczuwają intuicyjnie. Ser to produkt zmieniający się w czasie, osiągający niebywałe poziomy wyrafinowania. Potrafi być jednocześnie codzienny i odświętny. Czasem cieszy nas jego świeżość i młodość, a czasem wielka dojrzałość, niemal mądrość, bo to balansowanie na granicy pełni a zepsucia.

Przez lata wydawało nam się, że w Polsce jesteśmy pozbawieni tego bogactwa, którym szczycą się Francuzi, Włosi, Szwajcarzy, Holendrzy, Austriacy, Niemcy – niemal wszystkie narody Europy. Nasza, tak pięknie opisywana w "Panu Tadeuszu", sernica została spustoszona przez socjalizm i masowe metody produkcji i zamknięta na głucho. Czas przepiłować dawno zardzewiałą kłódkę do niej i solidnie rozejrzeć się po kątach.

Oprócz oscypka i jego tysięcznych podróbek, znajdziemy prawdziwe klejnoty. Bo i jest gdzie tym klejnotom się w Polsce rodzić. Tradycje czysto polskie, litewskie, wołoskie, greckie, holenderskie, pruskie, ormiańskie, czeskie. Cudowna trawa, stare rasy bydła w tym czerwona krowa polska, owca podhalańska, kozy.

Warto współuczestniczyć w odkrywaniu polskich serów zagrodowych, to prawdziwy wyznacznik przynależności naszego kraju do europejskiego kręgu kultury kulinarnej. A odkrywanie zaczyna się od smakowania. Laboratorium smaku na łódzkich targach Natura Food da możliwość spróbowania kilku wybitnych polskich serów, spod ręki bardzo utalentowanych serowarów. Te sery mają swoich autorów, których autograf to smak i aromat. Zupełnie jak linie papilarne, nie podrobienia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto