Poznaj różne oblicza DYNI

Materiał informacyjny
Jesienią zdobi nasze domy oraz gości na talerzu w postaci zup, dań głównych, a nawet deserów. Dynia ma wyśmienity smak i znalazła już wielu zwolenników. To warzywo to także skarbnica witamin i minerałów, a przy tym posiada niewiele kalorii. Przekonajcie się sami jak wiele zastosowań posiada.

Dynia niejedno ma imię

Dynie mogą różnić się nie tylko wielkością, kolorem, ale przede wszystkim smakiem. W Polsce najczęściej spotykane są duże, pomarańczowe i kuliste dynie. Odmianę tę nazywamy hokkaido i to ją często wykorzystuje się przy upiornych dekoracjach z okazji Halloween. Niewielu z nas jednak słyszało i potrafi rozróżnić pozostałe odmiany dyń takie jak: makaronowa, piżmowa czy choćby prowansalska. Różnią się one wyglądem i rozmiarem, a każda z nich jest niepowtarzalna. Dyniowe dekoracje stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Świetnie nadają się zarówno do ogrodu, jak i do pomieszczeń zamkniętych. Różne odmiany dyń często znajdziemy na niewielkich straganach przy gospodarstwach, z których pochodzą. Dla tych, którzy nie chcą wybierać się na poszukiwania, mamy dobrą wiadomość, ponieważ sieci takie jak Kaufland mają bogaty wybór dyń ozdobnych w swoim asortymencie.

Dyniowa baza

Dynia ma niewiele kalorii, za to sporo błonnika czy beta-karotenu. W kuchni najczęściej używamy dyniowego miąższu, pestki można dodać do sałatki czy wypieków, a tłoczony z nich olej jest świetnym uzupełnieniem dressingu. Do ciast, babeczek, racuchów czy placków zazwyczaj wykorzystujemy dyniowy mus, który bez problemu możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy pokroić dynię na kawałki i upiec ją w piekarniku. Długość pieczenia zależy od wielkości kawałków, na które została pocięta dynia. Zazwyczaj wystarczy piec ją ok. pół godziny w 180 stopniach. Warto w trakcie sprawdzać stan dyni. Upieczona będzie miękka, a miąższ z łatwością oddzielimy od skórki. Po obraniu blendujemy warzywo. W ten sposób uzyskamy gładki mus, który możemy wykorzystać w wielu potrawach. Im bardziej pomarańczową dynię upieczemy, tym bardziej intensywny kolor uzyskamy. Warto w tym przypadku wybrać dynię odmiany hokkaido. Sam mus można przechowywać dłużej – zamrożony albo w słoikach (po przedniej pasteryzacji). Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem dyni przez cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym.

Dyniowe przetwory

Z dyni można przygotować pyszne dżemy oraz marmolady. Świetnie sprawdzą się przetwory z dodatkiem pomarańczy, cytryny i korzennych przypraw: imbiru, cynamonu czy gałki muszkatołowej. Dynia z dodatkiem gruszek czy jabłek może być bazą domowego kompotu, który trafi do spiżarni. Zamarynowana w occie będzie doskonałym dodatkiem do mięs. A w połączeniu z papryką i cebulą może przeobrazić się w pyszny keczup. To dobry dodatek do dań z ryżem czy makaronem.

Przepis na dynię

Sezon na dynię już w pełni. Większość odmian dostępnych jest w marketach Kaufland w atrakcyjnej cenie 2,99 zł za kilogram. Sieć sklepów udostępnia też na swoim kanale You Tube ciekawe przepisy z użyciem dyni. Znajdziemy tam m.in. przepis na dyniowe leczo, restauratorki i szefowej kuchni – Beaty Śniechowskiej. Uczestnikom nadchodzących imprez halloweenowych polecamy natomiast przepis na Upiorne Babeczki!

Więcej na temat:

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować Nie działa? Spróbuj wyłączyć Adblock samodzielnie w ustawieniach.