Regionalne piwo i miód hitem "Od żymloka do krupnioka" [Zdjęcia]

Tradycyjnie robione potrawy na barwnych stoiskach zachęcały zapachem i wyglądem do spędzenia popołudnia w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie.

Pomimo deszczowej pogody do parku przybyły dziesiątki osób by spróbować i nabyć do domowych zapasów tradycyjnie wytwarzane potrawy od producentów. Kiełbasy, szynki, pasztety, ciasta, placki z własnych ziemniaków,  golonki, żurek, kwas chlebowy, oscypki, prawdziwy polski czosnek, oraz oczywiście żymloki i krupnioki cieszyły się dużą popularnością. Jednak miód o różnych smakach był prawdziwym hitem.


Wybór midoów był ogromny, każdy znalazł coś dla siebie



- Prowadzimy pasieki, w których nasze pszczoły robią miód tylko z jednego rodzaju kwiatu co powoduje, że jest on unikatowy i każdy może wybrać odpowiedni dla siebie. Lipowy, jeżynowy, wrzosowy, gryczany i wiele innych - wyjaśnia MM Silesii Piotr Gronczewski z Rodzinnego Gospodarstwa Pszczelarskiego. - Miód cieszy się popularnością gdyż jest dobry na wiele schorzeń no i w 100 procentach zdrowy - dodaje.


Degustację produktów z tego stoiska częściej wybierali mężczyźni


Kolorowe słoiki, oraz możliwość skosztowania produktu sprawiały, że praktycznie każdy zabrał trochę "pszczelej pracy" do domu jednak wśród przybyłych do Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie szczególnie mężczyzn widać było zainteresowanie jeszcze jednym produktem. Wśród stoisk odnaleźć można było piwo z małych wytwórni, którego różnorodne smaki "fascynowały" spacerowiczów.

- Mniej chemi, bardziej naturalne, ciekawsze smakowo i nie konceernowe to najczęstsze powody dla których ludzie wybierają piwa z mało znanych browarów.  Myślę, że po prostu standardowe się już nudziły i wszyscy poszukują czegoś nowego -  mówi MM Silesii Dariusz Derega z Rebel Bar w Chorzowie. - Dlatego jesteśmy tu i pokaujemy inna kulturę piwną - dodaje Dariusz.

MoDo: W chorzowskim skansenie trwa festyn "Od żymloka do krupnioka"

Regionalne produkty, których spróbować można było w Skansenie, ale również zabrać do domu, to kolejna edycja pikniku od "Żymloka do Krupnioka" mającego promować śląską, tradycyjną kuchnię. Dodatkowo by umilić niedzielne popołudnie na scenie wystąpił Damian Holecki i orkiestra dęta. Piknik kończył tegoroczny sezon w skansenie.


MMSilesia: Imprezowy rozkład jazdy


Repertuary filmowe

Spektakle teatralne

Festiwale, festiwale

Imprezy
do rana

Redaktor

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3