Sos śliwkowy [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 2 kg jabłek antonówek
- 0,5 kg cebuli
- 1/3 szklanki octu (10%)
- szklanka cukru
- po płaskiej łyżeczce soli, ostrej papryki, mielonych goździków, imbiru i cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Umyte śliwki drylujemy, jabłka i cebulę obieramy. Jabłka, śliwki i cebule przepuszczamy przez maszynkę, przelewamy do rondla, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na niewielkim ogniu po 1–2 godziny przez dwa dni.
Sos rozlewamy do słoików, pasteryzujemy ok. 10 minut.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?