Smak i zapach H2O

RedakcjaZaktualizowano 
Dwa atomy wodoru i jeden tlenu, czyli jednym słowem woda. Jest niezbędna dla funkcjonowania człowieka i musi być regularnie badana. Katowickie Wodociągi S.A. od niedawna badają również jej smak i zapach.

Woda i jej rola
W naszym codziennym życiu woda pełni funkcję użytkową i ma wiele zastosowań. Wodę pijemy, używamy do celów spożywczych, sanitarnych, higienicznych oraz przemysłowych. Woda jest nam niezbędna do życia. Jednak bez względu na przeznaczenie woda musi być systematycznie badana. Zajmują się tym wyspecjalizowane laboratoria na całym świecie. Tylko to daje nam pewność, że woda, z której na co dzień korzystamy, jest bezpieczna dla naszego zdrowia. Obchodzony corocznie, od 1993 r. Światowy Dzień Wody ma na celu zwrócenie uwagi na problem dostępu do wody pitnej na całym świecie. Ponad miliard ludzi cierpi na brak dostępu do czystej wody pitnej. Dodatkowo wielu żyje w złych warunkach sanitarnych. Tegoroczna, 24 edycja odbywa się pod hasłem woda i praca. Warto się zastanowić, jak nasze działania wpływają na jakość wody.

Jakość wody
W Katowickich Wodociągach S.A. badania jakości wody wykonywane są w bardzo szerokim zakresie. Zajmuje się nimi laboratorium, które od 2013 r. posiada certyfikat akredytacji. Dokument jest potwierdzeniem wysokich kompetencji laboratorium, a tym samym gwarancją, że przeprowadzone badania są precyzyjne i zgodne z przyjętymi normami. Próbki wody poddawane są systematycznym badaniom fizykochemicznym, mikrobiologicznym oraz organoleptycznym. Woda pobierana jest w miejscach wprowadzania do sieci wodociągowej oraz w wielu punktach czerpalnych. Co ważne, odbywa się na podstawie ustalonego harmonogramu z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną. Taki wspólny nadzór w ramach monitoringu jakości wody daje gwarancję konsumentom, że dostarczana im woda spełnia określone wymagania i jest bezpieczna dla zdrowia. Obecnie zakres wykonywanych analiz przez Katowickie Wodociągi S.A. obejmuje ponad pięćdziesiąt badań akredytowanych, które wykonuje na potrzeby własne oraz klientów zewnętrznych.

Smak i zapach
Od niedawna w Katowickich Wodociągach S.A. działa pracownia analiz sensorycznych. Badany w niej jest smak i zapach wody. Wbrew pozorom nie jest to łatwe zadanie. Testerzy muszą umieć precyzyjnie opisać zapach, używając określeń takich, jak: ziemisty, stęchły i gnilny. Oprócz tego muszą rozróżnić smak wody: kwaśny, słony, słodki, gorzki, palsyfikatorowy oraz umami. Ten ostatni to nieuchwytny, delikatny smak, trudny do opisania - nie słony, nie słodki, nie kwaśny i nie gorzki. Po prostu jest różny od pozostałych. Istnieją jeszcze inne smaki określane jako specyficzne. Zaliczamy do nich metaliczny i chemiczny. W Katowickich Wodociągach S.A. testerami wody jest siedem osób. Są to specjalnie przeszkoleni w tym zakresie pracownicy. Wybrani zostali na podstawie przeprowadzonych testów. Oznaczanie smaku i zapachu wykonywane jest w specjalnym, wentylowanym pomieszczeniu. Tam testerzy zajmują oddzielone boksy i otrzymują próbki do badania. Ich pierwszym zadaniem jest sprawdzenie zapachu, a dopiero później smaku. Kolejność musi być zachowana, z uwagi na zaburzenie percepcji. Co ważne, badanie smaku wykonywane jest na wodzie wcześniej przebadanej pod względem mikrobiologicznym. Badanie polega na metodzie porównawczej. Testerzy otrzymują w specjalnych kieliszkach wodę. W jednym jest woda badana, a w drugim odniesienia - czyli nie posiadająca smaku ani zapachu. Natężanie smaku i zapachu określane są na podstawie liczb, które wpisywane są do specjalnego formularza. Warto dodać, że każda liczba progowa powyżej jedynki może świadczyć o pewnych zaburzeniach co do zapachu i smaku.


Najczęściej oznaczane w laboratorium Katowickich Wodociągów S.A. parametry wody do spożycia przez ludzi

Lp. Badany parametr

1 Temperatura
2 Stężenie jonów wodoru (pH)
3 Mętność
4 Zapach
5 Amonowy jon
6 Chlor wolny
7 Żelazo
8 Barwa
9 Mangan
10 Ogólna liczba mikroorganizmów w (36+/-2)°C po 48h
11 Ogólna liczba mikroorganizmów w (22+/-2)°C po 72h
12 Enterokoki
13 Clostridium perfringens
14 Bakterie grupy coli
15 Escherichia coli
16 Pseudomonas aeruginosa
17 Legionella sp.

Próbki wody do analizy przyjmowane są od poniedziałku do środy w godzinach od 8.00 do 11.00. Inne terminy przyjmowania próbek do badań są możliwe po ich wcześniejszym uzgodnieniu z laboratorium - tel. 32 78 72 668.

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Smak i zapach H2O - śląskie Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3