18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ulubiony deser na jesienną chandrę (ZDJĘCIA)

ELW
A jaki jest Wasz ulubiony deser?
A jaki jest Wasz ulubiony deser? Dariusz Gdesz
Szare poranki, pochmurne i deszczowe dni. Każdy przed sezonową depresją broni się jak potrafi. Słucha muzyki, zmienia dietę, chodzi na fitness, lub zjada ulubiony deser. Jaki lek doradzacie w ramach deseroterapii? Czekamy na Wasze fotki deserków - [email protected]. Dołączymy je do galerii.

Ulubiony deser... czekolada?

- Czekolada dostarcza organizmowi tryptofan, aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika zwanego hormonem szczęścia. Jednym z najbogatszych źródeł tego aminokwasu jest czekolada. W czekoladzie znajduje się też kofeina.

- 31 października 1993 roku w Kolonii otwarto Muzeum Czekolady. Odwiedza je ok. 4000 wycieczek rocznie.

- Gorzka czekolada, tak zdrowa dla ludzi, ale szkodliwa dla psów, kotów, czy papug. Nie trawią one alkaloidu – teobrominy, dlatego czekolada może być dla nich śmiertelna.

- Biała czekolada wytwarzana jest z masła kakaowego, cukru i mleka, ale bez dodatku miazgi kakaowej, nadającej czekoladzie ciemny kolor. Jest tak samo kaloryczna i ciężkostrawna jak jej ciemna kuzynka.

- Największa czekolada powstała we wrześniu 2010 roku. Czekoladowa tabliczka ważyła 4410 kg i miała wymiary 5600mm x 2750mm x 250mm. Czekoladę przygotowywano przez 4 dni.

- Angielskie stressed, czyli być zestresowanym, czytane wspak daje desserts, czyli słodycze, desery.

- Czekolada pojawiła się w Europie w XVI. Recepturę na aromatyczny napój poznali Hiszpanie i długo zachowywali ją w tajemnicy.

- Pierwszą czekoladę w formie tabliczki wyprodukowano w roku 1819 w Szwajcarii.

- Badania wykazały, że połowa kobiet woli czekoladę od seksu, może dlatego większość reklam czekolady przemyca aluzje do seksualności.

- Ponoć po ulubionej czekoladzie można określić jaką osobowością obdarzony jest jej smakosz. Mleczną ponoć lubią romantycy, gorzką koneserzy, białą niezdecydowani, za nadzieniem kawowym przepadają niecierpliwi, a toffi osoby zmysłowe. Ile w tym prawdy? trudno orzec.*

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto