Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy Mistrzów Smaku 2018: Kto prowadzi w powiecie tarnogórskim? ZDJĘCIA

Iwona Świetlik
Mariola Jarzombek zajmuje pierwsze miejsce w powiecie tarnogórskim w kategorii Kelner Roku 2018.
Mariola Jarzombek zajmuje pierwsze miejsce w powiecie tarnogórskim w kategorii Kelner Roku 2018. mat. prywatne
Trwa głosowanie w pierwszym etapie plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018 zorganizowanym przez „Dziennik Zachodni”. Kto na razie prowadzi w powiecie tarnogórskim?

W kategorii Restauracja Roku 2018 na razie na pierwszym miejscu jest restauracja Lando w Ptakowicach. Ma 206 głosów. Najlepszym kucharzem jest Karolina Sułek z restauracji Pod Złotym Prosiakiem z Kamieńca. Ma na koncie 81 głosów. W kategorii Kelner Roku 2018 najlepsza jest Mariola Jarzombek, także z restauracji Pod Złotym Prosiakiem z Kamieńca (111 głosów). W kategorii Cukiernia /Kawiarnia Roku 2018 pierwsze miejsce utrzymuje cukiernia Wałach z Tarnowskich Gór. Uzbierała 81 głosy. Zachęcamy do głosowania na swoje ulubione miejsca w kategorii Bar/Jadłodajnia/Bistro Roku 2018.

Przedstawiamy dziś sylwetki obecnych liderów w powiecie tarnogórskim.

Restauracja
DUŻY WYBÓR DAŃ

Wyśmienite dania, elegancki wystrój i doświadczona kadra - to tylko niektóre atuty restauracji Lando, znajdującej się przy ul. Pod lasem 11 w Ptakowicach. W menu znajdziemy zupy (rosół z makaronem, rosół staropolski i zupę krem ze szparagów), dania główne, wśród których są: rolada wołowa, tek z grilla z sosem z zielonego pieprzu, z ziemniakami gratin, Łosoś z grilla z kaparami i masełkiem frytkami i sałatką z pieczonego buraka i jabłka i wiele innych, sałatki, przystawki, desery i napoje. Każdy z pewnością znajdzie tutaj coś dla siebie. To miejsce w sam raz na rodzinne obiady czy romantyczną kolację. Restauracja organizuje także imprezy okolicznościowe.

Kelner
MARIOLA JARZOMBEK NADAL NA PROWADZENIU

Jak sama twierdzi - praca z ludźmi i wśród ludzi to jej pasja. Mariola Jarzombek w restauracji Pod Złotym Prosiakiem w Kamieńcu, wsi znajdującej się w powiecie tarnogórskim, jest managerem, a także kelnerką. - W restauracji pracuję już od sześciu lat. Bardzo lubię kontakt z klientem. U nas cały czas coś się dzieje. To dla mnie przyjemna praca. Bywają cięższe momenty, ale przeważają zdecydowanie te, w których czuję ogromną satysfakcję i radość - mówi. - Kelnerzy są potrzebni. To zawód, który się rozwija. Wszyscy chodzą do restauracji, całymi rodzinami czy ze znajomymi. Restauracje są wszędzie. W naszej małej miejscowości i okolicznych co krok to restauracja - dodaje. Jako manager zajmuje się sprawami organizacyjnymi, m.in. ustala menu, spotyka się z klientami, przygotowuje sale do imprez. W restauracji Pod Złotym Prosiakiem zatrudnionych jest trzech pracowników na stałe, a w sumie sześciu. Mariola Jarzombek w plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018 w kategorii Kelnera Roku 2018 cały czas zajmuje pierwsze miejsce. Walka będzie jednak zacięta do samego końca. Tuż za nią plasuje się Justyna Horzela z pizzerii Oberża Szara. Na trzeciej pozycji jest Adrianna Ważny, pracująca w restauracji Barć Dębowa w gminie Tworóg.

Kucharz
W MŁODOŚCI SIŁA. NAJLEPSZA KUCHARKA

W kategorii Kucharz Roku 2018 w powiecie tarnogórskim na prowadzeniu jest Karolina Sułek z restauracji Pod Złotym Prosiakiem z Kamieńca. Ma tylko 23 lata, ale w kuchni potrafi wyczarować cuda. W restauracji pracuje od dwóch lat, od roku jako szef kuchni. - Gotowanie to moja pasja. Już jako dziecko pomagałam mamie w kuchni, podpatrywałam, jak gotuje obiady, składające się zazwyczaj z rolady, śląskich klusek, rosołu i innych przysmaków śląskiej kuchni. Postanowiłam pójść w gastronomię. I teraz ja też najchętniej przygotowuję tradycyjne, śląskie dania - mówi Karolina Sułek. - Ludzie zawsze będą jeść, a coraz częściej w restauracjach, ze względu na brak czasu na gotowanie w domu. Taki zawód jak mój jest więc potrzebny - twierdzi liderka kategorii Kucharz Roku 2018. Mówi nam, że w restauracji Pod Złotym Prosiakiem stale jest ruch. Jedni klienci wolą proste potrawy kuchni śląskiej, inni natomiast życzą sobie potraw wegetariańskich lub nawet wegańskich. A Karolina stara się spełniać wszystkie ich oczekiwania. - Klienci wychodzą z restauracji zawsze zadowoleni, co mnie bardzo cieszy - mówi. Tuż za Karoliną Sułek, na drugim miejscu w tej samej kategorii jest Joanna Latos z Kuźni Smaku z Miasteczka Śląskiego.

Bar/jadłodajnia
BAKARAJ SHISHA PUB, SISSEL, A MOŻE DOMÓWKA?

Dobry smak, sympatyczna obsługa, a do tego rewelacyjna atmosfera. Kto z właścicieli czy pracowników restauracji, baru, jadłodajni, czy bistro nie marzy o takiej ocenie? Zdanie klientów na temat danego miejsca, gdzie bywają, aby coś zjeść lub czegoś się napić, jest niezwykle cenne i rzutuje na dalszą jego działalność i rozwój. Może zmotywować do dalszej wspaniałej pracy, ale z drugiej strony dać także impuls do zmian na lepsze. Macie ulubiony bar lub jadłodajnię? Może warto docenić miejsca, w których chętnie spędzacie wolny czas z rodziną czy ze znajomymi? Zagłosujcie na swoich faworytów i pokażcie im, że jesteście z nimi. Oni czekają na Wasze głosy. Pierwszy etap plebiscytu „Dziennika Zachodniego” Mistrzowie Smaku 2018 potrwa już tylko do 19 lipca. Oto kandydaci na zwycięzcę w kategorii Bar/Jadłodajnia w powiecie tarnogórskim: Bakaraj Shisha Pub w Tarnowskich Górach, bar Sissel w Radzionkowie, Beczka w Tarnowskich Górach, Domówka w Tarnowskich Górach oraz Ministerstwo Śledzia i Wódki w Tarnowskich Górach. Laureat awansuje do etapu finałowego, który wyłoni najlepszego w całym województwie śląskim. W tym roku po raz pierwszy laureaci wszystkich kategorii naszego plebiscytu otrzymają medale marszałka województwa śląskiego. To ogromne wyróżnienie.

Cukiernia/kawiarnia
RODZINNY BIZNES SPRAWDZA SIĘ NA MEDAL

Liderem w kategorii Cukiernia/Kawiarnia Roku 2018 jest cukiernia Wałach z Tarnowskich Gór. To miejsce z długą, bo już ponad 20-letnią historią. Cukiernię prowadzi trójka rodzeństwa: Mirosław Wałach, który jest właścicielem oraz jego brat Jacek i siostra Beata. - Brat piecze, siostra pięknie dekoruje torty, ja zajmuję się wszystkim po trochu i tak już tyle lat potrafimy się porozumieć i zgrać w pracy. Jest zgoda i to najważniejsze - mówi Mirosław Wałach. Cukiernia specjalizuje się w pieczeniu tortów artystycznych z masy cukrowej. A klienci mają spore wymagania. Rodzeństwo potrafi im jednak sprostać. - Dekorowaliśmy torty m.in. lalkami, pieskami dla dzieci czy skrzypcami z masy cukrowej. Pieczemy dużo tortów dla najmłodszych. Rodzice często odprawiają swoim dzieciom huczne urodziny w przeróżnych miejscach, a wcześniej zamawiają dla nich wymyślne torty. Staramy się, by każdy klient był zadowolony z naszej pracy - kontynuuje właściciel. W cukierni kupimy także pyszne drożdżówki, pączki, kruche ciastka i wiele innych słodkości. Dla klientów przygotowana jest także kawiarenka, w której można usiąść, zjeść coś, napić się aromatycznej kawy. Wielką dumą cukierni Wałach jest to, że słodkości piecze z naturalnych, najlepszej jakości składników. A to zachęca do przybycia i ich skosztowania. Na brak klientów cukiernia nie narzeka.

Laureaci w każdej z tych kategorii zdobędą awans do wojewódzkiego finału, który wyłoni najlepszych w całym województwie śląskim. Głosowanie finałowe potrwa od 23 lipca do 3 sierpnia do godz. 22.

Nagrody zostaną przyznane także w wojewódzkich kategoriach plebiscytu. Wyniki głosowania publiczności zdecydują o tym, kto zdobędzie tytuł Barmana Roku. Na lokale gastronomiczne czekają wyróżnienia w kategoriach: Lody Roku, Pizza Roku, Restauracja Wegetariańska Roku, Sushi Roku, Burger Roku, Kebab Roku oraz Kuchnia Regionalna Roku. W plebiscycie zostanie przyznany również tytuł Piekarnia Roku. Głosowanie w wojewódzkich kategoriach potrwa do 3 sierpnia do godz. 22.

Zakończenie naszego plebiscytu z wręczeniem nagród odbędzie się pod koniec sierpnia.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto