Ambasadorem kampanii jest Łukasz Łuczaj, etnobotanik, autor „Dzikiej kuchni Łukasza Łuczaja” Ambasadorem kampanii jest Łukasz Łuczaj, etnobotanik, autor „Dzikiej kuchni Łukasza Łuczaja”

Ambasadorem kampanii jest Łukasz Łuczaj, etnobotanik, autor „Dzikiej kuchni Łukasza Łuczaja”

,,Z wielką przyjemnością chciałbym wszystkich zainteresowanych zaprosić na warsztaty nawiązujące do wieloletnich doświadczeń wyniesionych z pracy dla Ziemi, ludzi i zwierząt. To propozycja dla tych, którzy chcą głębiej i uważniej żyć i podejmować działania na rzecz innych. Współprowadzącą warsztaty będzie moja córką Miłosława” - zachęca Jacek Bożek, lider Klubu Gaja.

Warsztaty zaplanowano na maj, ale warto już teraz zarezerwować na nie czas. „Droga do serca Gai” trwać będzie od 19 maja do 21 maja w Małem Cichem w Tatrach. Mile widziani są ojcowie z córkami. Warsztat w większości będzie odbywał się w plenerze. Poprzez różne metody zaczerpnięte z filozofii przyrody oraz pierwotnych rytuałów, uczestnicy będą uczyć się od natury, obserwując jej procesy, odkrywając uniwersalne prawa i legendy oraz samych siebie.

,,Ogrody Japonii” są teraz w Radzionkowie

Śląski Ogród Botaniczny zaprasza do Radzionkowa, do zwiedzania wystawy fotograficznej Stanisława Roszkowskiego pt. ,,Ogrody Japonii”. Można ją podziwiać wzdłuż trasy prowadzącej do bramy głównej Ogrodu (ul. Zejera). Wystawa powstała w ramach kampanii „Różnorodność - potęga życia”, która została dofinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Całość ekspozycji to kilkadziesiąt wielkoformatowych zdjęć autorów z różnych krajów i o różnorodnej tematyce. Wystawa była w ubiegłym roku prezentowana w Śląskim Ogrodzie Botanicznym w Mikołowie. Teraz do Radzionkowa trafił jeden z jej ciekawych fragmentów. Jeśli ktoś nie widział - polecamy.

Edukacja przyrodniczo-kulinarna

Ciasteczka lawendowo-bzowe, dereń kiszony i pasta z pokrzywy, czyli ,,dzikość” na talerzu

Z prawie 100 zgłoszeń, które zostały nadesłane na konkurs Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i… jemy” jury wybrało 16 laureatów - autorów najciekawszych przepisów kulinarnych uwzględniających co najmniej jeden produkt pochodzący z dziko rosnących jadalnych drzew i krzewów. Jurorom najbardziej smakowały ciasteczka lawendowo-bzowe upieczone według przepisu Karoliny Chojnackiej z Leszczyny. Wśród laureatów znalazło się aż 8 ,,dzikich” smakołyków z województwa śląskiego. Same nazwy są już smakowite, a co dopiero degustacja! Śląskie nagrodzone przepisy to: ciasteczka z mąką z żołędzi oraz ciasto z jarzębiną i orzeszkami bukowymi Renaty Płotczyk, ciasteczka owsiane z mąką z nasion babki i orzeszkami bukowymi Doroty Poniatowskiej, pasta z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego według przepisu Anny Sobańskiej, ciasteczka żurawinowo-owsiane z syropem z pędów sosny Doroty Szymańskiej, sok z owoców z dzikiej róży według przepisu Danuty Kryski, powidła jałowcowe, na które mają ,,patent” Katarzyna i Wiktoria Soszka, jabłuszka „dziczki” kiszone w kapuście Stanisławy Koc i zupa krem z topinambura z orzechami leszczyny Darii Zinkiewicz. Wszystkie ,,dzikie” receptury zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i… jemy”. Smacznego!


Czytaj także