Zaprezentowano projekt nowej siedziby NOSPR [Wideo + Wizualizacje]

Międzynarodowy konkurs architektoniczny na projekt nowej siedziby NOSPR został rozstrzygnięty w grudniu 2008 roku. Dziś zwycięzca, Konior Studio, zaprezentował postęp prac.

- To dla nas niesamowity splendor i zaszczyt, bowiem będziemy projektować już drugi w tym mieście ważny dla muzyki obiekt, ale to również wielka odpowiedzialność - powiedział architekt Tomasz Konior.

Zaprezentowana dziś koncepcja to rozwinięcie zwycięskiego projektu konkursowego. Od pierwszych wizji konkursowych architekci  skupiali się na rozwiązaniach dla budynku silnie związanego z kontekstem miejskim, tworzącego żywą i wielowątkową przestrzeń publiczną. Owa różnorodność publicznych miejsc: placu, parku, ogrodów tematycznych, amfiteatru, założeń wodnych, ścieżek pieszych i rowerowych, placów zabaw wraz z nową siedzibą NOSPR będzie synergicznie kształtować codzienną, miejską aktywność północnej części śródmieścia.

Jedyna w Polsce taka sala

- Jeszcze nie powstała w Polsce tak duża sala koncertowa dla muzyki klasycznej, mogąca pomieścić 1 800 melomanów, o takich standardach i takim rozmachu - powiedział Tomasz Konior.

Estrada o powierzchni ponad 250 m2, zapewni komfort pracy 120-osobowej orkiestry i 100-osobowego chóru. Scena wyposażona będzie w system platform umożliwiających dowolne profilowanie estrady. Nad nią umieszczony będzie ruchomy, wielosegmentowy plafon umożliwiający dostosowanie wczesnych odbić dźwięku do rodzaju wykonywanej muzyki.

Na widowni znajdować się będzie niemal 1800 miejsc siedzących rozmieszczonych na pięciu poziomach. Dla każdego miejsca z osobna przeprowadzane są wnikliwe studia słyszalności i widoczności.

Nad akustyką sali koncertowej czuwają eksperci z Pracowni Akustycznej z Wrocławia. Wielka Sala została zaprojektowana według schematu „schoe-box” (pudełko w pudełku). Oznacza to całkowite wydzielenie wewnętrznej struktury Sali od pozostałej części budynku. Przyjęto rozwiązanie spełniają najwyższe standardy akustyczne z zastosowaniem specjalnych systemów dostrajania warunków pogłosowych. Niezależnie od tego rozwiązania, wewnętrzne pudło sali posadowione będzie na potężnych sprężynach (tzw. wibroizolatorach), które skutecznie ochronią wnętrze od drgań pochodzących z gruntu i innych części budynku.

W projektowaniu siedziby NOSPR bierze udział także znana m.in. z realizacji Opery w Kopenhadze, międzynarodowa firma inżynierów i konsultantów Buro Happold, której powierzono projekty konstrukcyjne i instalacyjne. - Trwają zaawansowane rozmowy z japońską firmą Nagata Acoustic,  twórców m.in. Walt Disney Hall w Los Angeles, Suntory Hall w Tokyo, które mam nadzieję pozwolą rozszerzyć zespół ekspertów dla projektu Wielkiej Sali Koncertowej o najbardziej uznanych specjalistów na świecie - powiedział Konior.

Oprócz Wielkiej Sali Koncertowej w obiekcie znajduje się jeszcze jedna sala dla około 310 słuchaczy. Estrada o powierzchni około 80 m2 będzie mogła pomieścić 20-osobową orkiestrę oraz 20-osobowy chór.

Materiałem podstawowym użytym we wnętrzu sali kameralnej będzie drewno o ciepłej barwie. Obie sale będą spełniały najwyższe standardy studiów nagraniowych dla rejestracji koncertów jak i nagrań studyjnych.

Miejski i śląski

- Nie chcieliśmy aby obiekt był oderwanym od kontekstu wyrafinowanym obiektem kulturalnym - mówi Konior. W założeniu architektów gmach stanowi integralną część tworzonych wokół przestrzeni publicznych.

Chcąc w jakiś sposób powiązać wnętrze budynku z otoczeniem architektci wpadli na pmysł, że  umieszczone w części zachodniej wejście główne (dolne) będzie stanowić iistotną strefę, łączącą otwartą przestrzeń placu miejskiego z wewnętrzną przestrzenią atrium. W wysokiej na dwadzieścia metrów zadaszonym podcieniu umieszczono na poziomie drugiego piętra taras dla publiczności z widokiem na Spodek i centrum Katowic.

Ukształtowane w analogiczny sposób wejście wschodnie (górne) będzie integrować foyer górne z parkiem oraz zapewni dogodny dostęp do budynku niezależnym wejściem dla obsługi koncertów w Sali Kameralnej. Budynek otwiera się na miasto i zaprasza... Restauracja w atrium, sklep z wydawnictwami muzycznymi, sala zabaw muzycznych, klub jazzowy będą stale aktywizować miejską przestrzeń.

Główna część budynku, mieszcząca wszystkie użytkowe funkcje uzupełniona będzie częścią techniczną, zlokalizowaną od strony wschodniej, dostępną z placu ukrytego w ukształtowaniu terenu i architekturze parku.

- Projekt ewoluował po konkursie. Dostał zupełnie nowej oprawy. Skojarzenia muzyczne, które umieściliśmy na elewacji nam nie wystarczały, szukaliśmy dalszych analogi i skojarzeń - mówił Konior - Znaleźliśmy je na Nikiszowcu, gdzie tradycja malowania zewnętrznych ram okiennych na czerwony kolor stała się dla nas silną inspiracją i postanowiliśmy ją przenieść na charakter elewacji tego obiektu.

Muzyczny

Bryła i struktura budynku pod każdym względem odnosi się do jego głównej funkcji, którą jest stworzenie przestrzeni odpowiedniej dla muzyki.

Subtelne rytmy podziałów elewacyjnych prowokują do muzycznych skojarzeń. "Muzyka" ryzalitów elewacji, węższych i szerszych szczelin okiennych, będzie czytelnym i rozpoznawalnym znakiem odbieranym zarówno statycznie jak i z perspektywy przemieszczających się pojazdów.

Fragmenty ceglanych murów pomiędzy "nacięciami" tworzą masywne filary, które oprócz silnego efektu wizualnego, pełnią niezwykle ważną rolę dla muzycznej funkcji budynku. Pozwalają na umieszczenie "głośnych" systemów wentylacyjnych oraz innych uciążliwych urządzeń bez wpływu na walory akustyczne wnętrza.

Również wewnętrzna ściana, oddzielająca wielką salę koncertową od atrium, nie została pozbawiona muzycznych elementów. Na jej elewacji umieszczony zostanie zapis nutowy z 9 symfonii Ludwika von Beethovena, czyli "Oda do radości", będą hymnem Unii Europejskiej.

Za cztery lata

Planowane ukończenie budowy obiektu ma nastąpić w 2012 roku. - Trwają intensywne prace projektowe zmierzające do złożenia jeszcze w tym roku wniosku o pozwolenie na budowę - powiedział Konior.

Czytaj również: Tomasz Konior zbuduje nową siedzibę NOSPR w Katowicach


NOSPR w liczbach:

Teren:

Powierzchnia terenu: 3,9 ha; Powierzchnia zabudowy: 9 705,26 m2; Powierzchnia zieleni: 11 530,57 m2; Powierzchnia zbiorników wodnych: 904,95 m2

Budynek:

Powierzchnia użytkowa: 19 978,46 m2; Kubatura netto: 136 828,00 m3; Gabaryty: 99,3 x 62,4 x 27,4 m

Wielka Sala Koncertowa:

Powierzchnia netto: 2 068,78 m2, w tym: widownia: 1 398,89 m2, estrada: 267,90 m2, przestrzenie wybrzmiewania: 401,99 m2; Kubatura netto: 26 912,76 m3, w tym: sala: 20 852,89 m3, przestrzenie wybrzmiewania: 6 059,86 m3; Ilość miejsc siedzących: 1735, w tym: miejsca dla chóru: 124, Gabaryty zewnętrzne bryły: 60,4 x 34,2 x 27,4 m

Sala kameralna:

Powierzchnia netto: 305, 51m2, w tym: widownia: 222,01 m2, estrada: 83,50 m2; Kubatura netto: 2 285,92 m3, Ilość miejsc siedzących: 312


SERWIS MM O INWESTYCJACH




Redaktor

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3