Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa grzybowa

[email protected]
Składniki: - 100 g suszonych prawdziwków - po 50 g suszonych śliwek, gruszek i jabłek - po 2 marchewki i pietruszki - mały seler - 2–3 liście laurowe - po 5–6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu - 2 ...

Składniki:
- 100 g suszonych prawdziwków
- po 50 g suszonych śliwek, gruszek i jabłek
- po 2 marchewki i pietruszki
- mały seler
- 2–3 liście laurowe
- po 5–6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 łyżki oleju
- sok i otarta skórka z cytryny
- 1–1 1/2 łyżki miodu
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Umyte grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilkanaście minut. Obrane i umyte warzywa wkładamy do rondla, dodajemy korzenie i umyte owoce, zalewamy 2–3 litrami gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy namoczone grzyby, otartą skórkę i połowę soku z cytryny i gotujemy następne 30 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, pozostały sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy, studzimy. Zostawiamy na kilka godzin, przecedzamy. Owoce miksujemy z wywarem, przecieramy przez sito, grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do wywaru, podgrzewamy.

Podajemy z łazankami lub grzankami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto