Składniki:
- 100 g suszonych prawdziwków
- po 50 g suszonych śliwek, gruszek i jabłek
- po 2 marchewki i pietruszki
- mały seler
- 2–3 liście laurowe
- po 5–6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 łyżki oleju
- sok i otarta skórka z cytryny
- 1–1 1/2 łyżki miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilkanaście minut. Obrane i umyte warzywa wkładamy do rondla, dodajemy korzenie i umyte owoce, zalewamy 2–3 litrami gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy namoczone grzyby, otartą skórkę i połowę soku z cytryny i gotujemy następne 30 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, pozostały sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy, studzimy. Zostawiamy na kilka godzin, przecedzamy. Owoce miksujemy z wywarem, przecieramy przez sito, grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do wywaru, podgrzewamy.
Podajemy z łazankami lub grzankami.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?