Motywem przewodnim były dania kuchni myśliwskiej. Kulinarne zmagania KGW oceniała komisja konkursowa, która po wspólnych naradach - a warto dodać, że wybór najlepszej potrawy był BARDZO trudny - postanowiła przyznać nagrody:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Debrzno Wieś z potrawą „Zrazy z jelenia faszerowane suszonymi pomidorami”.
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Lędyczku „Lędyczanka” z potrawą „Pieczeń z dzika z ziemniakami i jabłkami”.
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Pniewo z potrawą „Pasztet z dziczyzny mieszanej w galaretce z czerwonej porzeczki”.
Wyróżnienia powędrowały natomiast do:
Okoneckiego Koła Gospodyń z potrawą „Tatar z dziczyzny”.
Koła Gospodyń Wiejskich w Ciosańcu z potrawą „Pierogi z dziczyzną i kaszą”.
Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy „Wiejskie Smaczki” Nowe Potulice z potrawą „Zrazy z dziczyzny z kaszą gryczaną i modra kapusta”.
Koła Gospodyń Wiejskich Pogórze z potrawą „Pogórzańskie pierogi na dziko”.
Druga edycja Hubertowin na Krajnie obfitowała także w stoiska związane z łowiectwem i gospodarką leśną. Były świetną okazją do zapoznania się z tradycjami łowieckimi i muzyką, graną na tradycyjnym rogu lecz nie tylko. Poza krajowymi zespołami wystąpił także skład z powiatu Gifhorn, w Niemczech, będącego partnerem powiatu złotowskiego. Ciekawostką były pokazy sokolnictwa oraz tradycyjnej sztuki wabienia jeleni.
Zapraszamy do obejrzenia relacji zdjęciowej oraz relacji wideo z tego wydarzenia na naszym portalu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?