Większość z nas proziaki kojarzy ze smakami z dzieciństwa. Tylko wtedy sodowe placki nasze mamy czy babcie piekły na blasze kuchni kaflowej opalanej drewnem. Na kuchenkach gazowych też można było sobie poradzić. Na palniku lądowała wtedy gruba blaszka, wycięta specjalnie do tego celu, a na niej proziaki.
Dzisiaj sodowe placki można z powodzeniem upiec na suchej patelni. Przepis jest prosty i nie wymaga zbyt wielu składników.
Do najprostszego z nich potrzebujemy:
400 ml kefiru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczki sody
1 łyżeczki soli
Oczywiście w zależności od zasobności portfela, czy lodówki, do ciasta można dodać jajko, kefir zastąpić maślanką, czy też kwaśną śmietaną, a do mąki pszennej dodać razowej.
Wszystkie składniki trzeba zagnieść na gładkie ciasto. Najlepiej podzielić je na cztery części i każdą rozwałkować na około centymetrowej grubości placek. Z tego śmiało można wykrawać według fantazji - geometryczne kształty, użyć wykrawarki do pierogów lub zwykłej szklanki, by uzyskać okrągłe bułeczki.
Tak przygotowane placki upiec z dwóch stron na suchej patelni, tak, by złapały złotego koloru.
Proziaki można podawać z masłem, sosem czosnkowym, czy nawet smalcem z cebulką i ogórkiem kiszonym. Są tacy, którzy lubią sodowe placki w wersji na słodko - z konfiturami, czy miodem.
- Krystian zginął od ciosu maczetą? Prokurator z Gorlic wnioskuje o areszty tymczasowe
- Brutalne morderstwo w Gorlicach. Matka zamordowanego Krystiana napisała list
- Konrad Kita uczy jazdy na łyżwach w Katarze. Otwarte lodowisko to atrakcja na MŚ
- Żywy lód i paraliż komunikacyjny na drodze Ropa - Klimkówka
- Miejskie obchody narodowego święta zgromadziły tłumy gorliczan
- Rogale marcińskie z Gorlic. Cukiernicy z Podzamcza mają autorski przepis
Odszedł Janusz Rewiński
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?