Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Sosnowcu
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki spotykane na niej to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Sosnowcu. Można dodać, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem z krowiego mleka. Jako dodatki można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Sosnowcu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Sosnowcu
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pizza i jej historia
Pizza i jej początki wywodzą się z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tamtych czasach otwarto pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Następca wprowadził pizzę na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego posiłku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Sosnowcu. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Najwięksi przegrani wyborów do Europarlamentu 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?