Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Rzeszowie
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić używa się wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, by grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej zobaczymy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Rzeszowie. Wart uwagi jest fakt, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza amerykańska
Pizza amerykańska czerpie z oryginalnej włoskiej pizzy w jakimś stopniu, jednak znacząco różni się od niej. Posiada ona grubsze ciasto, wyrabiane również ręcznie. W tym celu wykorzystuje się sól, drożdże, wodę i wysokoglutenową mąkę. Ma ona dużo dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Nie braknie również mięsa, np. kurczak, salami, szynka, pepperoni. Z warzyw można wymienić kukurydzę, paprykę, pieczarki. Typowym, amerykańskim dodatkiem jest ananas.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Rzeszowie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Rzeszowie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pizza i jej historia
Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tym czasie powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Następca wprowadził pizzę na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Spodobała się królowej i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.
Moda na ten przysmak ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została otwarta w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to niezwykle popularne miejsce, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Rzeszowie. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Fakty i mity o ogórku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?