Terespolskie ogórki kiszone [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 kg małych, twardych ogórków
- 1 1/2 łyżki nasion kopru
- 5–7 ząbków czosnku
- 1–2 listki laurowe
- po kilka listków zielonej szałwii i cząbru lub po 1/2 łyżeczki ziół suszonych
- kilka liści czarnej porzeczki albo wiśni
- mały strąk ostrej papryki
- kilka ziarenek pieprzu
- 4 szklanki przegotowanej wody
- 60 g soli
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę z solą, listkiem laurowym, nasionami kopru i ziarenkami pieprzu. Gotujemy przez 5–7 minut pod przykryciem, studzimy. Umyte ogórki wkładamy na godzinę do zimnej wody, a następnie ponownie myjemy i osuszamy.
Układamy ściśle w słoikach, przedzielając ząbkami czosnku, liśćmi szałwii, cząbru i czarnej porzeczki oraz kawałkami ostrej papryki. Zalewamy przygotowaną solanką, przykrywamy ściereczką, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24–36 godzin, po czym słoiki szczelnie zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko terespolskie ogórki kiszone. Zobacz inne przepisy
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?