Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Szpitalu Miejskim w Sosnowcu ruszył program "Dobry posiłek". Czy jedzenie w szpitalach nareszcie się poprawi?

PAP
PAP
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski
Sosnowiecki Szpital Miejski, jako jeden z pierwszych w Zagłębiu, dołączył do pilotażowego programu z zakresu edukacji żywieniowej "Dobry posiłek w szpitalu"
Sosnowiecki Szpital Miejski, jako jeden z pierwszych w Zagłębiu, dołączył do pilotażowego programu z zakresu edukacji żywieniowej "Dobry posiłek w szpitalu" Szpital Miejski w Sosnowcu
Szpital Miejski w Sosnowcu jako jeden z pierwszych w Zagłębiu, przystąpił do programu z zakresu edukacji żywieniowej "Dobry posiłek w szpitalu". Program ma na celu poprawę jakości żywienia w szpitalach. - Na program patrzymy przede wszystkim jak na inwestycję w zdrowie i dobre samopoczucie naszych pacjentów - podkreśla Aneta Kawka, prezes Szpitala Miejskiego w Sosnowcu.

Szpital w Sosnowcu przystąpił do programu "Dobry posiłek"

Od listopada, w Szpitalu Miejskim w Sosnowcu podawane są posiłki dla pacjentów, według nowych wytycznych Ministerstwa Zdrowia. Program "Dobry posiłek w szpitalu", do którego przystąpiła placówka, ma na celu poprawę jakości żywienia w szpitalach.

- Wiemy, jak ważne w dzisiejszych czasach jest zdrowe odżywianie, które stanowi kluczowy element leczenia i regeneracji. Dlatego na program "Dobry posiłek w szpitalu" patrzymy przede wszystkim jak na inwestycję w zdrowie i dobre samopoczucie naszych pacjentów. Wierzymy, że współpraca naszych specjalistów z pacjentami przebywającymi w oddziałach pozwoli na opracowanie jeszcze bardziej urozmaiconej diety, która pomoże im w szybszym powrocie do pełni sił – zaznaczyła w informacji prasowej Prezes Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego Aneta Kawka.

W ramach programu, to lekarz będzie decydował o rodzaju stosowanej diety i czasie jej trwania. Z kolei dietetycy będą zajmować się opracowaniem jadłospisu zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych. Projekt ma potrwać do czerwca 2024 roku. Zmiany doceniają już także sami pacjenci.

- Jestem pacjentką szpitala od października. Posiłki zawsze były dobre. Gdy od listopada dowiedziałam się, że placówka uczestniczy w programie "Dobry posiłek w szpitalu", uznałam, że to dobrze, że szpital jeszcze bardziej stara się podnieść ich jakość. Szczególnie, że o wyżywieniu w szpitalach krążą różne legendy – stwierdziła pani Katarzyna, pacjentka sosnowieckiego Szpitala Miejskiego.

Szpitalna dieta dostosowana do indywidualnych potrzeb zdrowotnych pacjentów

Codzienne informacje na temat jadłospisu, wraz z informacjami o składzie każdego posiłku, jego dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej, w tym ilości cukrów, soli, błonnika, sposobie jego obróbki czy obecności alergenów, publikowane są na bieżąco na stronie internetowej sosnowieckiego Szpitala Miejskiego. Umieszczane są również zdjęcia posiłków z danego dnia, które można zobaczyć w galerii.

- Szpitalne posiłki mogą wywoływać skrajne emocje, dlatego cieszę się, że w Sosnowieckim Szpitalu Miejskim stały się one kolejnym jego atutem. Przystąpienie naszego szpitala do ministerialnego programu to kolejny krok w kierunku zwiększania standardów opieki nad pacjentami z Sosnowca i okolic. W końcu właściwe żywienie, dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjentów, to jeden z kluczowych elementów wsparcia w procesie zdrowienia – podkreślił prezydent Sosnowca Arkadiusz Chęciński.

Program Ministerstwa Zdrowia polega na udzielaniu spersonalizowanych porad żywieniowych pacjentom z oddziałów Chorób Wewnętrznych, Geriatrii i Diabetologii, Neurologii z Pododdziałem Udarowym, Rehabilitacji Neurologicznej, Chirurgii Ogólnej z Otolaryngologią i Urologią, Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu z Pododdziałem Chirurgii Artroskopowej, Otolaryngologii, Urologii, Skórno-Wenerologicznego oraz Klinicznego Perinatologii i Ginekologii Onkologicznej.

Według jego założeń, Narodowy Fundusz Zdrowia dopłaca każdego dnia 25,62 zł do posiłków każdej osobie przebywającej w placówce. Z programu nie mogą skorzystać jedynie pacjenci hospitalizowani w Zakładzie Opieki Długoterminowej czy Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii oraz żywieni wyłącznie dojelitowo lub pozajelitowo.

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: W Szpitalu Miejskim w Sosnowcu ruszył program "Dobry posiłek". Czy jedzenie w szpitalach nareszcie się poprawi? - Dziennik Zachodni

Wróć na sosnowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto