MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To potrawa wigilijna znana przede wszystkim wśród osób,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami

Zupa migdałowa

To potrawa wigilijna znana przede wszystkim wśród osób, których przodkowie pochodzili z Kresów. Przygotowuje się ją ze słodkich i gorzkich migdałów, mleka, ryżu, rodzynek i cukru. Co ważne, kresowa zupa migdałowa smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Migdałowa zupa kresowa – przepis na wigilię
Składniki:
- dwie garście migdałów,
- garść rodzynków,
- szklanka ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- cukier i sól do smaku.

Jak przygotować wigilijną zupę migdałową?
1. Migdały posiekałam, wymieszałam z mlekiem, cukrem i solą.
2. Ryż ugotowałam osobno, na sypko.
3. Do zupy dodałam rodzynki, a na końcu ryż.

Zobacz również

Lech szuka pierwszego wzmocnienia. Media: Utalentowany skrzydłowy blisko klubu

Lech szuka pierwszego wzmocnienia. Media: Utalentowany skrzydłowy blisko klubu

Ulewa uniemożliwiła oficjalne otwarcie zawodów motorowodnych w Żninie. Zdjęcia

Ulewa uniemożliwiła oficjalne otwarcie zawodów motorowodnych w Żninie. Zdjęcia

Polecamy

Zapomniałeś paszportu? Od 17 lipca wyrobisz go na Lotnisku Katowice - Airport

Zapomniałeś paszportu? Od 17 lipca wyrobisz go na Lotnisku Katowice - Airport

Auta elektryczne. Łatwo można dać się oszukać przy zakupie elektrycznej "używki"

Auta elektryczne. Łatwo można dać się oszukać przy zakupie elektrycznej "używki"

Śląski Gaudi ma swoją tablicę pamięci w rodzinnych Czechowicach-Dziedzicach

Śląski Gaudi ma swoją tablicę pamięci w rodzinnych Czechowicach-Dziedzicach