Czym jest #NowyFineDining? Sprawdź wypowiedzi najwybitniejszych Szefów Kuchni!

materiały prasowe
Udostępnij:
Tylko do 4 grudnia trwają rezerwacje na www.FineDiningWeek.pl. Tegoroczna edycja Festiwalu sztuki restauracyjnej odbywa się pod hasłem #NowyFineDining. Jaka jest tożsamość najwyższej sztuki restauracyjnej po pandemicznych doświadczeniach i czy fine dining wciąż potrzebuje białych obrusów? O to zapytaliśmy najwybitniejszych Szefów Kuchni z Restauracji biorących udział w Fine Dining Week.

Restauracje wracają do życia, a polski fine dining powoli odradza się w nowej postaci. Tegoroczna edycja Festiwalu poświęcona jest nowej tożsamości i zdefiniowaniu najwyższej próby kulinariów w Polsce. - Fine Dining dla Borecznej to możliwość zaproszenia Gości do podróży kulinarnej, której można doświadczyć w naszej Restauracji. (...) Praca nad menu festiwalowym była burzą pomysłów, która pobudziła w nas świeżą energię i przeniosła naszą kuchnię na jeszcze wyższy poziom, o czym możecie przekonać się na miejscu. Po czasach pandemicznych, które dotknęły świat gastronomii w bardzo brutalny sposób czujemy ogromną satysfakcję z faktu, że Goście w dalszym ciągu mają ochotę wspierać lokale, które nie poddały się i funkcjonują na rynku. - zaznacza Wojciech Harapkiewicz, Boreczna.

Z kolei Łukasz Stawiany ze Sceny Kulinarnej dodaje: Serwowanie dań fine diningowych po pandemii jest jak nowe otwarcie. Można pokazać Gościom, że jedzenie to nie tylko potrzeba życia codziennego, tylko możliwość celebracji w wyjątkowy sposób. Poprzez dania na talerzu staramy się zaskoczyć Gości smakiem czy formą podania, aby dania zostały zapamiętane na długo.

Pandemia spowodowała zerwanie z trendami, które jeszcze kilka miesięcy wcześniej stanowiły prawdziwą sensację. Pod wpływem zachodzących zmian Szefowie Kuchni i Restauracje zaczęli poszukiwać nowego miejsca na mapie kulinarnej i restauracyjnej, dokonując m.in. rekonstrukcji menu. - Prostota i jakość produktu, te dwie cechy są filarem nowego fine diningu. Mniej ozdobników w postaci pudrów, chrustów i sferycznych form. Jeśli mamy bardzo dobry produkt, to on ma być na pierwszym planie dania. Talerz, jaki i serwis nie może Gości krępować. Gościnność i jakość produktów to dwa słowa klucze w nowej rzeczywistości. - komentuje Przemysław Baczański, Dworek New Restaurant.

Mariusz Roch z Restauracji Ilkus po pandemicznych doświadczeniach pełen energii wkracza w nowy fine dining. - Nowy Fine Dining daje mi w końcu możliwość wyrażenie siebie.

Przez wiele miesięcy zamknięci w swoich domach nie mieliśmy okazji wyrażać siebie. Gotowanie do pojemników jednorazowych na wynos, mocno ograniczała kreatywność. Nowy Fine Dining to powiew wiatru w skrzydła!

Nowy Fine Dining to także podkreślenie istoty i wagi przyjmowania Gości na miejscu w Restauracji. Zwłaszcza po pandemicznej sytuacji o Gości dbać należy jeszcze bardziej serwując najwyższej jakości składniki tworzące wyjątkowe dania. - Liczy się produkt użyty we właściwym czasie o właściwej porze, w najsmaczniejszym jego wydaniu. Elegancja idąca w parze ze smakiem i unikalnością produktu, tego nie da się podrobić. Tak było przed pandemią i po pandemii też tak jest, dużej różnicy nie widzę. Najgorzej było w czasie pandemii, nasze jedzenie nie nadaje się na wynos, bez odpowiedniej oprawy, talerzy i opisu (...). Na szczęście możemy znów przyjmować Gości, a to nad czym pracowaliśmy pokazujemy ze zdwojoną siłą. - wyjaśnia Łukasz Budzik, Mennicza Fusion.

#NowyFineDining to odkrycie świata najbardziej renomowanych restauracji typu fine dining z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. W Festiwalu biorą udział zarówno Restauracje uważane za ekskluzywne, jak i te najzdolniejsze wśród postrzeganych jako codzienne. Tylko do 5 grudnia najwybitniejsi Szefowie Kuchni z wiodących Restauracji w kraju zaserwują Gościom autorskie pięciodaniowe menu spoza karty w specjalnej festiwalowej cenie 139 zł (z Visa 30 zł rabatu). Do każdego posiłku każdy z Gości otrzyma festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

Nie czekaj - zostały już ostatnie wolne miejsca! Już dziś dokonaj wcześniejszej rezerwacji i ciesz się wspaniałym doświadczeniem w najbardziej pożądanych Restauracjach w festiwalowych miastach. Oferowane przez nie menu znajduje się na stronie www.FineDiningWeek.pl. Partnerem transakcyjnym Festiwalu jest marka Visa, dzięki której Goście skorzystają z rabatu -30z

Ruszyła budowa bariery na granicy polsko-białoruskiej

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie