MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

Zobacz również

Z okazji rocznicy legendarnego pożaru Lublina ulicami przejdzie procesja

Z okazji rocznicy legendarnego pożaru Lublina ulicami przejdzie procesja

Gmina Łużna. Udowadniają, że Erasmus+ to program nie tylko dla dzieci i młodzieży

Gmina Łużna. Udowadniają, że Erasmus+ to program nie tylko dla dzieci i młodzieży

Polecamy

Fisz Emade Tworzywo w Arendzie. Będzin zamienia się w prawdziwą stolicę muzyki

Fisz Emade Tworzywo w Arendzie. Będzin zamienia się w prawdziwą stolicę muzyki

Duża zmiana w szkołach potwierdzona. Chodzi o HiT

Duża zmiana w szkołach potwierdzona. Chodzi o HiT

Masz ochotę na lekkie śniadanie? Takiej jajecznicy na pewno nie znacie

Masz ochotę na lekkie śniadanie? Takiej jajecznicy na pewno nie znacie