MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który...
fot. simpson33/123RF

Dlaczego warto jeść cukinię? Wspiera układ pokarmowy i dba o zdrowie serca. Pomaga też przy odchudzaniu. Jak cukinia wpływa na organizm?

Nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi

Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi tylko 15. To sprawia, że zjedzenie jej nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi. Dodatkowo jej ładunek glikemiczny (wskaźnik określający, w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową) to tylko 1,2! To sprawia, że osoby chore na cukrzycę typu 1 i 2, stan przedcukrzycowy oraz insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa. W przypadku tych schorzeń zalecane jest spożywanie cukinii surowej, ewentualnie gotowanej lub pieczonej al dente, ponieważ obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny posiłku.

Zobacz również

Warsztaty ekologiczne połączone z rajdem rowerowym w Lewinie Brzeskim

Warsztaty ekologiczne połączone z rajdem rowerowym w Lewinie Brzeskim

Mądra Babcia dała show w Radomiu. Na występie były tłumy ludzi [ZDJĘCIA]

Mądra Babcia dała show w Radomiu. Na występie były tłumy ludzi [ZDJĘCIA]

Polecamy

Dwójce radnych powiatowych z Rybnika wygaszono mandaty. To efekt wyborczej pomyłki

Dwójce radnych powiatowych z Rybnika wygaszono mandaty. To efekt wyborczej pomyłki

Pojedynek Stand-up Korólczyk, Kaczmarczyk, Wojciech w Gliwicach

Pojedynek Stand-up Korólczyk, Kaczmarczyk, Wojciech w Gliwicach

Napad na sklep w Rudzie Śląskiej! Mężczyzna wyciągnął broń! Na szczęście atrapę...

Napad na sklep w Rudzie Śląskiej! Mężczyzna wyciągnął broń! Na szczęście atrapę...