Naleśniki należą do najbardziej popularnych dań ze względu na łatwość ich przygotowania i wiele możliwości przyrządzenia. Co roku 2 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Naleśnika.
Samo święto pochodzi z Francji, gdzie tego samego dnia celebrowane jest Święto Świec wywodzące się jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to czczono Fauna – bożka płodności i opiekuna pasterzy. W V wieku papież Gelazjusz I ustanowił 2 lutego świętem ofiarowania Chrystusa w świątyni i tym samym schrystianizował pogańskie święto pochodni. Według legendy papież zapoczątkował też zwyczaj rozdawania pielgrzymom cienkich podpłomyków w Święto Świec, który później przekształcił się w tradycję smażenia tego dnia naleśników. Ich kształt i kolor symbolizował ponadto słońce oraz zbliżającą się wiosnę. Francuzi wierzą, że aby zapewnić sobie szczęście i dostatek, trzeba w lewej dłoni trzymać monetę, zaś prawą podrzucić pierwszy smażony naleśnik. Komu uda się ta sztuka, może liczyć na powodzenie przez cały rok.
Z okazji dnia naleśnika zebraliśmy dla Was zabawne memy!
Sekret idealnych naleśników
Do przygotowania pysznych naleśników wystarczy zaledwie kilka składników – jaja, mąka, mleko lub woda oraz olej lub masło. Ich wykonanie wydaje się być banalnie proste – wmieszać wszystkie składniki, wylewać partiami na patelnię i smażyć cienkie placki. Dlaczego więc naleśnik naleśnikowi nie równy? Najważniejsze są proporcje, które zapewnią nam odpowiednią konsystencję ciasta. Jeśli dodamy zbyt dużo jajek w stosunku do mąki, naleśniki mogą wyjść za bardzo zbite i „gumowate”. Twardsze będą również te rozrobione przy użyciu samego mleka. Warto więc wymieszać mleko pół na pół z wodą, najlepiej gazowaną, dzięki czemu dodatkowo napowietrzymy ciasto.
Przepis na naleśniki
- 2 jaja
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 125 g mąki
- szczypta soli
- 40 g rozpuszczonego masła
Jeśli chcemy uzyskać gładkie ciasto pozbawione grudek, zamiast wbijać jajka bezpośrednio do mąki, możemy najpierw połączyć je z płynnymi składnikami i zmiksować przy użyciu malaksera. Do tak przygotowanych jajek dodajemy partiami przesianą mąkę, a na koniec rozpuszczone masło. Gdy przygotowujemy ciasto ręcznie, musimy je intensywnie mieszać trzepaczką. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę, a potem smażymy i delektujemy się ich smakiem z ulubionymi dodatkami.
Ukraina rozpocznie oficjalne rozmowy o przystąpieniu do UE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?