Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tu znajdziesz lodziarnie w Kowarach. Odkryj kuszące samkiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Kowarach?
Gdzie się wybrać na lody w Kowarach? ahirao_photo
Zobacz, gdzie znajdują się lodziarnie w Kowarach. Lato niewątpliwie nie może obejść się bez lodów. Chyba nikt nie wyobraża sobie słonecznego, gorącego dnia bez tego orzeźwiającego deseru. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Kowarach.

Spis treści

Lodziarnie w Kowarach

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Kowarach

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Kowarach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Kowarach?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów?

Najstarsza wzmianka o lodach w Polsce pochodzi z wieku XVII. Pierwszy raz przepis na ten wykwintny deser został umieszczony w książce kucharskiej w 1783 roku. Wówczas przysmak ten obecny był jedynie na królewskim dworze, a po pewnym czasie na szlacheckich stołach.

W latach dwudziestych ubiegłego wieku stało się modne uczęszczanie do lodziarni i cukierni. Lody nabyć można było również na ulicy ze specjalnych wózków. Wydawano je w pucharkach, oferta zaś zawierała podstawowe smaki, śmietankowe i czekoladowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kowary.naszemiasto.pl Nasze Miasto