Statystyczny Polak zjada jej rocznie jakieś 19 kg. Jej sprzedaż podwaja się wraz z pierwszymi majowymi upałami, gdy w każdym ogródku rodacy gromadzą się przy ruszcie. Problem w tym, że kiełbasa kiełbasie nierówna i kiełbasy w kiełbasie bywa czasem niewiele. Jak robi się tę, która dobrze nie tylko wygląda?
- Powinna składać się wyłącznie ze zmielonego mięsa i przypraw. Świetna jest z dodatkiem boczku, żeby miała trochę tłuszczu - zdradza Emilia Bodora, która przez ponad 20 lat prowadziła z mężem zakład masarski w Bytomiu. Taka kiełbasa pachnie dymem z wędzarni i nie rozpada się na kawałki po przekrojeniu.
WEŹ UDZIAŁ W SONDZIE INTERNETOWEJ TUTAJ I WSKAŻ NAJLEPSZĄ KIEŁBASĘ
- A gdy położymy ją na ruszcie, nie będzie pękać i nie zaleje go puszczającą wodą i dużą ilością tłuszczu. Nie pokryje się też lepką mazią po kilku dniach - dodaje Grażyna Ochocka z tarnogórskich zakładów mięsnych Wojtacha. W tej sztuce ważna jest też matematyka: z kilograma mięsa otrzymuje się jakieś 85 dag dobrej kiełbasy, choć oczywiście są i tacy rzeźnicy, którzy z tego samego kilograma mięsa zrobią ponad 2 kg kiełbasy. Jak mówią masarze z tradycjami, tę producencką superatę wyczuje każdy, kto spróbował kiedyś nieoszukanej wędliny.
* CZYTAJ KONIECZNIE:
*TAKIEJ BIJATYKI NIE BYŁO W KATOWICACH OD LAT! ANTYFASZYŚCI KONTRA POLICJA - ZOBACZ ZDJĘCIA i FILMY
*EGZAMIN GIMNAZJALNY 2012 - SPRAWDŹ JAK CI POSZŁO, ZOBACZ ARKUSZE i ODPOWIEDZI. PRZECZYTAJ O PRZECIEKACH
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?