Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

Muzeum Zamkowe w Malborku nominowane do nagrody Sybilli 2023

Muzeum Zamkowe w Malborku nominowane do nagrody Sybilli 2023

Zmiana na pozycji rozgrywającej w Moya Radomce Radom. Argentynka w barwach radomianek

Zmiana na pozycji rozgrywającej w Moya Radomce Radom. Argentynka w barwach radomianek

Polecamy

Mobilne widowisko "Iskry Niepodległej" zagości w Rybniku. Będzie w mieście trzy dni

Mobilne widowisko "Iskry Niepodległej" zagości w Rybniku. Będzie w mieście trzy dni

Były wiceprezydent Rybnika godoł w Senacie. Podczas dyskusji o języku regionalnym

Były wiceprezydent Rybnika godoł w Senacie. Podczas dyskusji o języku regionalnym

Wypożyczył samochód i nie chciał oddać. Policjanci z Żor odzyskali auto za 250 tys zł

Wypożyczył samochód i nie chciał oddać. Policjanci z Żor odzyskali auto za 250 tys zł