Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Święto Konstytucji 3 Maja w Żywcu. Zobaczcie ZDJĘCIA!

Święto Konstytucji 3 Maja w Żywcu. Zobaczcie ZDJĘCIA!

Gminny Dzień Strażaka świętowano w Opatowcu. Medale i odznaczenia [ZDJĘCIA, WIDEO]

Gminny Dzień Strażaka świętowano w Opatowcu. Medale i odznaczenia [ZDJĘCIA, WIDEO]

Polecamy

Amazonki z Bełchatowa zapraszają na bezpłatne warsztaty i spotkania

Amazonki z Bełchatowa zapraszają na bezpłatne warsztaty i spotkania

St. bryg. Adam Topolski nowym komendantem KP PSP w Śremie

St. bryg. Adam Topolski nowym komendantem KP PSP w Śremie

Śmiertelny wypadek pod Olkuszem. Zginął rowerzysta

Śmiertelny wypadek pod Olkuszem. Zginął rowerzysta