MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnia barokowa...
fot. Europa w XVII wieku

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kuchnia barokowa

Dzięki rękopisowi wydanemu w 1686 roku o tytule Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne wiemy dokładnie, co pojawiało się na staropolskich stołach.

Były to w dużej mierze zapomniane już rośliny, takie jak berberys, czarny bez, ber (podobny do prosa), manna (zboże), barszcz zwyczajny. Wyjątkowym przysmakiem były galarety mięsne i rybne.

Na stołach gościły także polewki, czyli zupy, w tym słynna czarna polewka. Przyrządzana była z mięsiw, kopru i juchy, czyli krwi zabitego zwierzęcia.

Dopiero od XVI wieku można było w Polsce posmakować cukru, który wcześniej był produktem egzotycznym, jednak jeszcze w 1648 roku za ćwierć kilograma trzeba było zapłacić aż 600 dzisiejszych złotych. W kuchniach dworskich i magnackich cukier stał się zatem synonimem luksusu, wypierając stopniowo miód.

Zobacz również

Pierwsze poważne osłabienie Jagi. Odchodzi kluczowy zawodnik

NOWE
Pierwsze poważne osłabienie Jagi. Odchodzi kluczowy zawodnik

Fatalne błędy i kontuzja bramkarza w meczu Polski U-21 z Macedonią Północną

Fatalne błędy i kontuzja bramkarza w meczu Polski U-21 z Macedonią Północną

Polecamy

Przegląd maja w Kartuzach

NOWE
Przegląd maja w Kartuzach

Przegląd prasy z Chełmży w maju

NOWE
Przegląd prasy z Chełmży w maju

Przegląd maja w Limanowej

NOWE
Przegląd maja w Limanowej