Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Możesz zostać dawcą szpilu. Zarejestruj się i pomóż „bliźniakowi genetycznemu”

NOWE
Możesz zostać dawcą szpilu. Zarejestruj się i pomóż „bliźniakowi genetycznemu”

Masz te dwa objawy? To znak, że pora na kolonoskopię. Śpiesz się, rak nie czeka

NOWE
Masz te dwa objawy? To znak, że pora na kolonoskopię. Śpiesz się, rak nie czeka

Polecamy

Chorzowska policja zabezpieczała trzy kameleony. Ich właściciel nie miał uprawnień

Chorzowska policja zabezpieczała trzy kameleony. Ich właściciel nie miał uprawnień

Wypadek w Zabrzu. 19-latek potrącił na przejściu... trzy nastolatki!

Wypadek w Zabrzu. 19-latek potrącił na przejściu... trzy nastolatki!

Te lody mogą ci zaszkodzić! Zawierają odłamki metalu. Znikają z zamrażarek w sklepach

Te lody mogą ci zaszkodzić! Zawierają odłamki metalu. Znikają z zamrażarek w sklepach