Bułgarskie media donoszą, że do sprzedaży w trafiło mięso skażone bakterią wąglika. Brak jest oficjalnego potwierdzenia, jednak polski Główny Inspektorat Sanitarny zaleca ostrożność. Skażone mięso miało trafić do 23 obiektów z rejonu Warny m.in. do popularnego wśród Polaków kurortu w Złotych Piaskach.
Wąglik to choroba przenoszona ze zwierząt na ludzi. Źródłem zakażenia są zwierzęta chore oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym np. mięso, krew, skóra, wełna, kości, włosie, mleko. Objawy pojawiają się w okresie 1-7 dni (do 60 dni) od momentu narażenia.
Zalecenia dla osób podróżujących do Bułgarii:
• unikaj kontaktu ze zwierzętami hodowlanymi z rejonu występowania choroby,
w szczególności obwodu warneńskiego,
• nie kupuj produktów żywnościowych lub napojów niewiadomego pochodzenia,
• przestrzegaj zasad higieny osobistej (np. myj często ręce wodą z mydłem przed przyrządzaniem i spożywaniem posiłków, po skorzystaniu z toalety, po kontakcie ze zwierzętami),
• jedz żywność pochodzenia zwierzęcego poddaną właściwej obróbce termicznej (gotowaną, pieczoną, duszoną, dobrze wysmażoną),
• nie spożywaj surowych lub półsurowych produktów pochodzenia zwierzęcego,
• stosuj się do zaleceń lekarzy oraz miejscowych służb sanitarnych.
Czytaj też: 35 rzeczy, które musisz zrobić w te wakacje, jeżeli spędzasz je w Polsce
Zobacz też: Gwiazdy i wakacje w Polsce
źródło: x-news
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?