MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fasola półksiężycowata (Phaseolus lunatus), inaczej...
fot. MEDITERRANEAN/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Fasola

Fasola półksiężycowata (Phaseolus lunatus), inaczej limeńska, maślana lub fasola lima pochodzi z tropikalnych terenów Ameryki Środkowej i Południowej. Surowa fasola lima zawiera związek zwany linamaryną, który po spożyciu zamienia się w cyjanek. Związek ten w dużych dawkach jest trujący i może doprowadzić do śmierci. Spożycie już kilku surowych ziaren fasoli maślanej może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Pamiętaj więc, aby surową fasolę przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci, a podczas przyrządzania dokładnie ją ugotować gotując co najmniej 15 minut. Fasola dostępna w puszkach jest już ugotowana.

Zobacz również

Srebro polskich florecistek na mistrzostwach Europy w Bazylei

Srebro polskich florecistek na mistrzostwach Europy w Bazylei

Walka o życie: Historia Benity i Oliviera z Przemyśla

Walka o życie: Historia Benity i Oliviera z Przemyśla

Polecamy

Festiwal Jemy Pierogi w Sosnowcu. Gotowi na prawdziwą pierogową ucztę?

Festiwal Jemy Pierogi w Sosnowcu. Gotowi na prawdziwą pierogową ucztę?

Nie tylko wzorowi uczniowie zasługują na wyróżnienie. Akcja „Kolorowe świadectwa”

Nie tylko wzorowi uczniowie zasługują na wyróżnienie. Akcja „Kolorowe świadectwa”

Koniec z tanimi wakacjami? Rezerwacyjny gigant wprowadza duże zmiany

Koniec z tanimi wakacjami? Rezerwacyjny gigant wprowadza duże zmiany