Konfitura z pomidorów [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg drobnych, twardych i dojrzałych pomidorów
- 1,5 kg cukru
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki rumu
- otarta skórka i sok z cytryny
- 3–4 goździki
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Sparzone pomidory obieramy, zalewamy rumem i zostawiamy na noc. Z cukru i wody przygotowujemy gęsty syrop.
Wkładamy pomidory, goździki i ziele angielskie i gotujemy na niewielkim ogniu, aż syrop ponownie zgęstnieje. Pod koniec dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny, dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Gorące konfitury wkładamy do wyprażonych słoików, zakręcamy wieczka i pasteryzujemy „na sucho” pod kocem lub w piekarniku.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko konfitura z pomidorów. Zobacz inne przepisy
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?