Konserwa z boczku [PRZEPIS]
Najczęściej podaje się ją na zimno tuż po przygotowaniu, świetnie zastępuje wędlinę. Można ją też pasteryzować w słoikach, w których może być bardzo długo przechowywana. Gdy na spotkaniu folklorystyczynym panie podały właśnie swojską konserwę z kiszonymi ogórkami i pieczywem. Potrawa natychmiast zniknęła ze stołu.
Składniki:
1/2 kg surowego boczku,
1/2 kg wędzonego boczku,
1/2 kg parówek (grubszych),
1/2 kg cebuli,
szczypta majeranku,
czosnek,
3/4 szklanki wody
Wszystkie produkty kroimy w kosteczkę i następnie układamy w garnku warstwami. Każdą z nich posypujemy majerankiem i dodajemy po odrobinie czosnku.
Podlewamy wodą. Dusimy ok. 3 godzin w kamiennym garnku, najlepiej stawiając go na blasze pieca węglowego. Potrawa musi się dusić na bardzo wolnym ogniu.
Gdy ostygnie, podajemy ją pokrojoną w plasterki jak wędlinę lub rozsmarowujemy na pieczywie.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko konserwa z boczku. Zobacz inne przepisy
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?