Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konserwa z boczku [PRZEPIS]

[email protected]
Konserwa z boczku [PRZEPIS]
Konserwa z boczku [PRZEPIS] sxc.hu
Jak zrobić konserwę z boczku? [PRZEPIS] Helena Blocher z okradzionowskiego Koła Gospodyń Wiejskich i członkini tego koła Janina Kogut, na specjalne uroczystości proponują tradycyjną swojską konserwę, przygotowywaną z boczku, parówek i przypraw.

Konserwa z boczku [PRZEPIS]

Najczęściej podaje się ją na zimno tuż po przygotowaniu, świetnie zastępuje wędlinę. Można ją też pasteryzować w słoikach, w których może być bardzo długo przechowywana. Gdy na spotkaniu folklorystyczynym panie podały właśnie swojską konserwę z kiszonymi ogórkami i pieczywem. Potrawa natychmiast zniknęła ze stołu.

Składniki:
1/2 kg surowego boczku,
1/2 kg wędzonego boczku,
1/2 kg parówek (grubszych),
1/2 kg cebuli,
szczypta majeranku,
czosnek,
3/4 szklanki wody

Wszystkie produkty kroimy w kosteczkę i następnie układamy w garnku warstwami. Każdą z nich posypujemy majerankiem i dodajemy po odrobinie czosnku.

Podlewamy wodą. Dusimy ok. 3 godzin w kamiennym garnku, najlepiej stawiając go na blasze pieca węglowego. Potrawa musi się dusić na bardzo wolnym ogniu.

Gdy ostygnie, podajemy ją pokrojoną w plasterki jak wędlinę lub rozsmarowujemy na pieczywie.


Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!

Nie tylko konserwa z boczku. Zobacz inne przepisy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto