Marynowane wiśnie [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 2 kg cukru
- 3/4 l octu winnego
- kawałek (4 cm) kory cynamonowej
- 5–7 goździków
Przygotowanie:
Wiśnie myjemy i osączamy na sicie. Ocet zagotowujemy z połową cukru i odszumowujemy. Wrzucamy wiśnie, doprowadzamy do wrzenia. Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce, przekładamy do słoików, a do syropu dodajemy cynamon i goździki, zagotowujemy. Ostudzonym zalewamy wiśnie.
Po trzech dniach ocet zlewamy do garnka, dodajemy resztę cukru, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu 20 minut. Następnie ocet studzimy i zalewamy nim wiśnie.
Po kolejnych trzech dniach ponownie zlewamy go do garnka i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Kiedy ocet zgęstnieje, zalewamy nim wiśnie. Słoiki zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?