Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Marynowane wiśnie [PRZEPIS] Jak zrobić?

[email protected]
Jak zrobić marynowane wiśnie? [PRZEPIS]
Jak zrobić marynowane wiśnie? [PRZEPIS] sxc.hu
Jak zrobić marynowane wiśnie? [PRZEPIS] Składniki: wiśnie, cukier, ocet winny, kora cynamonowa

Marynowane wiśnie [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 kg wiśni
- 2 kg cukru
- 3/4 l octu winnego
- kawałek (4 cm) kory cynamonowej
- 5–7 goździków

Przygotowanie:
Wiśnie myjemy i osączamy na sicie. Ocet zagotowujemy z połową cukru i odszumowujemy. Wrzucamy wiśnie, doprowadzamy do wrzenia. Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce, przekładamy do słoików, a do syropu dodajemy cynamon i goździki, zagotowujemy. Ostudzonym zalewamy wiśnie.

Po trzech dniach ocet zlewamy do garnka, dodajemy resztę cukru, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu 20 minut. Następnie ocet studzimy i zalewamy nim wiśnie.

Po kolejnych trzech dniach ponownie zlewamy go do garnka i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Kiedy ocet zgęstnieje, zalewamy nim wiśnie. Słoiki zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.


Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto