Trzon nie ma pierścienia, jest zwykle krótki, gładki i matowy. Miąższ sitarza jest bladożółty lub białawy, po przełamaniu lekko błękitniejący, o łagodnym smaku i słabym zapachu.
Występuje na najuboższych glebach leśnych, często na piaszczystym podłożu z minimalną warstwą ściółki, pod sosnami. Latem i jesienią może być bardzo pospolity, wręcz występować masowo.
Przez wiele lat uchodził za grzyb o średniej wartości kulinarnej. Zasługuje tymczasem na to, by opinia o nim została zmieniona. Przede wszystkim nadaje się do suszenia i krajanka suszonych grzybów z etykietą MAŚLAK o charakterystycznej liliowej barwie (to kolor suchej skórki) spotykana w handlu, dotyczy właśnie tego gatunku!
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?