Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Maślak sitarz (Suillus bovinus)

[email protected]
Maślak sitarz (Suillus bovinus) ma kapelusz pomarańczowo-brązowy o lepkiej, gładkiej powierzchni, a gdy brak opadów – suchej i błyszczącej. U starszych okazów brzeg kapelusza jest często silnie falisto powyginany.

Trzon nie ma pierścienia, jest zwykle krótki, gładki i matowy. Miąższ sitarza jest bladożółty lub białawy, po przełamaniu lekko błękitniejący, o łagodnym smaku i słabym zapachu.

Występuje na najuboższych glebach leśnych, często na piaszczystym podłożu z minimalną warstwą ściółki, pod sosnami. Latem i jesienią może być bardzo pospolity, wręcz występować masowo.

Przez wiele lat uchodził za grzyb o średniej wartości kulinarnej. Zasługuje tymczasem na to, by opinia o nim została zmieniona. Przede wszystkim nadaje się do suszenia i krajanka suszonych grzybów z etykietą MAŚLAK o charakterystycznej liliowej barwie (to kolor suchej skórki) spotykana w handlu, dotyczy właśnie tego gatunku!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto