Trzon jest gładki z białawym i lepkim pierścieniem, a pod kapeluszem u samej góry pokryty drobnymi, rdzawymi ziarenkami. Miąższ jest jasnożółty lub zielonkawożółty o słabym zapachu i łagodnym smaku.
Ten znakomity grzyb jadalny uległ w ostatnim stuleciu rozpowszechnieniu, ponieważ jest nieodłącznym towarzyszem modrzewi. Z modrzewiami sadzonymi w lasach i ogrodach trafił do miejsc, w których wcześniej nie był spotykany. Rośnie niekiedy w dużych grupach nawet pod pojedynczymi modrzewiami.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?