Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MENUfaktura: trzech Top Chefów gotuje dla Ślązaków

Redakcja
11 października w stacji Katowice ruszy druga edycja miejskiego ...
11 października w stacji Katowice ruszy druga edycja miejskiego ... arch.MM./Paweł Wagner
11 października w stacji Katowice ruszy druga edycja miejskiego festiwalu kulinarnego MENUfaktura.

Zobacz: Weekend za pół ceny, czyli Korona Smakosza 2014 [lista restauracji]

Trójka Top Chefów przygotuje w hali byłej fabryki porcelany kulinarną niespodziankę. W postindustrialnej przestrzeni staną stoiska lokalnych restauratorów. Będzie można spróbować jagnięcych hot-dogów, ekologicznych serów, holenderskich śledzi i japońskiego sushi. Na festiwalu pojawią się także foodtrucki. W Katowicach pojawią się m.in. FoodFuzja i Sztuka Śledzia.

Na mieszkańców Katowic czekają warsztaty z degustacji wina, hiszpańskiej oliwy i zasadami zachowania się przy stole. Wszyscy będą mogli zobaczyć mistrza w akcji. Adrian Feliks, uczestnik programu Top Chef. Każdy, kto chce wziąć udział w warsztatch musi wysłać zgłoszenie e-mailowe na adres [email protected]. Na każdy warsztat jest 15 miejsc. 

Punktem kulminacyjnym festiwalu będzie 5-daniowa kolacja z menu niespodzianką i wyselekcjonowanymi winami. Dla wybranych 30 osób gotować będą Przemek Błaszczyk, Adrian Feliks i Marcin Czubak. Każdy, kto chce wziąć udział w kolacji musi wysłać zgłoszenie na: [email protected]. Cena za kolację to 270 zł. Kolacja ruszy 11 października, o godz. 19 na terenie byłej fabryki Porcelany Śląskiej.

Wstęp na festiwal jest wolny, za wyjątkiem uroczystej kolacji finałowej.

Program:

GASTROfaza
12.00 - 20.00
Prezentacja lokali, produktów i foodtrucków ze specjalnym festiwalowym menu. Wstęp wolny.

NOWALIJKI
12.00 - 18.00
Bezpłatne warsztaty na temat designu, savoir-vivru, degustowania wina czy oliwy, pokaz barmański oraz pokaz gotowania z wariacją na temat dyni w wykonaniu Top Chefa Adriana Feliksa. Wstęp wolny.

POP-UP MENU
19.00-21.00
5-daniowa kolacja z menu niespodzianką w pofabrycznej przestrzeni - gotuje trio Top Chefów: Przemek Błaszczyk (finalista II edycji Top Chef), Adrian Feliks (staż u Modesta Amaro) oraz Marcin Czubak (uczestnik obecnej edycji Top Chef). 

FOTOfaktura

18.00
Konkurs i wernisaż fotografii blogerów kulinarnych z regionu. Wstęp wolny.

**Program warsztatów:

**

12.00- 13.00 – Śląscy projektanci do kuchni! - słów kilka o śląskim dizjanie, o pomysłach m.in. na szkło i porcelanę, o historii rzeczy unikatowych i tych pozornie pospolitych, które trafiały i trafiają na nasze stoły.

13.15 – 14.45 - Czego się nie robi przy stole - warsztat savoir-vivru, garść dobrych rad o tym jak wygląda etykieta przy stole, co wypada a czego raczej unikać podczas spotkań w restauracji itp.

15.00-16.00 – Wino dla początkujących – instrukcja obsługi dla tych, którzy chcą zacząć przygodę z winem, informacje o tym, jakich używać kieliszków, jak prawidłowo je podawać, dlaczego wino jest białe lub czerwone, czy aby było dobre musi być drogie?

16.15-17.15 – Oliwa i jej kulinarny temperament – jak ją degustować, czy kolor ma znaczenie, co można z nią zrobić poza banalnym dolaniem do sałaty. Tajemnice oliwy i ich degustacje przeprowadzi Hiszpan, który od lat propaguje jej kulinarne zastosowanie w Polsce.

16.00-17.00 Dynia wg Top Chefa - wariacja na temat pomarańczowego smaku. Pokaz kulinarny inspirowany jesiennym produktem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto