MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Gol Milika, asysta Urbańskiego. "Polski mecz" w Serie A nie zawiódł

Gol Milika, asysta Urbańskiego. "Polski mecz" w Serie A nie zawiódł

Oburzenie po kondolencjach Andrzeja Dudy. "Lepiej byłoby nic nie pisać"

Oburzenie po kondolencjach Andrzeja Dudy. "Lepiej byłoby nic nie pisać"

Polecamy

Pierwsza komunia święta w parafii św. Zygmunta w Częstochowie

Pierwsza komunia święta w parafii św. Zygmunta w Częstochowie

7 turystycznych pomysłów na Dzień Dziecka. Zachwycające atrakcje dla całej rodziny!

7 turystycznych pomysłów na Dzień Dziecka. Zachwycające atrakcje dla całej rodziny!

Pijany motocyklista w Żorach. W porę zareagował świadek

Pijany motocyklista w Żorach. W porę zareagował świadek