Składniki:
• 20 litrów czarnej porzeczki (rozgniecionej)
• 10 sztuk wanilii
• 10 cm cynamonu (najlepsza gruba kora)
Wszystko trzeba zalać 10 litrami wódki zrobionej ze spirytusu 75-procentowego.
Po pół roku trzeba nasypać 5 kg cukru i 1 kg miodu. Po zlaniu, po 2-3 tygodniach wlać 4 litry listkówki zrobionej z liści pędów czarnej porzeczki (ma około 70 proc.). Dodać 1 litr syropu z liści czarnej porzeczki, który na to czekał aż rok. Odstawić.
Najlepsza będzie po kilku latach.
Zobacz, co jeszcze można zrobić z porzeczek
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Njaciekawsze opublikujemy!
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?