Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 28.04 w Działoszynie

NOWE
Przegląd tygodnia od 28.04 w Działoszynie

European Museum of the Year Award 2024 wyróżniło Muzeum w Sobiborze

NOWE
European Museum of the Year Award 2024 wyróżniło Muzeum w Sobiborze

Polecamy

Odkrywamy Zieloną Stronę Mocy! Elektrośmieci oddajesz – kwiatki dostajesz

Odkrywamy Zieloną Stronę Mocy! Elektrośmieci oddajesz – kwiatki dostajesz

Groźny wypadek w Nowej Wsi na Koziegłowskiej. Dzieci trafiły do szpitala

Groźny wypadek w Nowej Wsi na Koziegłowskiej. Dzieci trafiły do szpitala

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio